DruštvoMagazin

SVETA PETKA TRNOVA: Bez teških poslova uz molitvu za bolesne i siromašne

Pravoslavni vernici  8. avgusta, praznuju dan posvećen prepodobnoj mučenici Paraskevi, još u narodu poznatijoj kao Petka Trnova.

Mošti ove svetice čuvaju se u Carigradu. Na freskama i ikonama Srpske pravoslavne crkve predstavljena je u monaškoj odeždi sa krstom, kao simbolom stradanja i grančicom mirte.

Ova praznik mnogi mešaju sa Svetom Petkom koja se praznuje 27. oktobra. Praznik Svete Petke Trnove spada u nepokretne, slavi se 8. avgusta po novom odnosno 26. jula po starom kalendaru.

Veruje se da ova svetiteljka pomaže bolesnima i siromašnima.

Na današnji praznik treba izbegavati teže poslove.  Od davnina se veruje da danas ne valja mesiti hleb, prati veš, iznositi pepeo ili raditi bilo šta od ručnih radova, da ženama tokom godine ne bi trnule ruke. Mlade devojke na ovaj praznik treba da beru cveće i ukrase kuću. Upravo ovim praznikom završava se ciklus ženskih praznika (Ognjena Marija i Blaga Marija). Današnji praznik nije upisan crvenim slovom, ali prema starom verovanju i zbog poštovanja prema svetiteljki ne treba raditi fizičke poslove.

Sveta Petka Trnova rođena je u Rimu u hrišćanskoj porodici. Posle smrti roditelja se zamonašila, ali je pre odlaska u manastir svo nasleđeno imanje podelila sirotinji. Propovedavši, u to vreme (II vek naše ere), još zabranjenu Hristovu veru, potkazali su je caru Antoninu Piju i doveli pred njega, ali ona ga je izlečila od duge bolesti posle čega je i sam prihvatio hrišćanstvo. Zbog propovedanja hrišćanstva zatvarana je i mučena, a na kraju i pogubljena mačem u prvoj polovini drugog veka.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com