Politika

Meštani Matejevca protestovali zbog oduzuimanja pašnjaka

Stanovnici Gornjeg Matejevca kraj Niša protestovali su u centru sela zbog odluke Skupštine grada Niša da Matejevcu budu oduzeti pašnjaci koje su meštani koristili bezmalo 30 godina.

Odbornik u Skupštini niške gradske opštine Pantelej Slaviša Dinić, na čiji poziv su se meštani okupili, je podsetio da je Gornjem Matejevcu na hitnoj sednici gradske Skupštine oduzeto 38,9 hektara na brdu “Belin vrh”.

“Ono što nas brine je obrazloženje o oduzimanju koje ne postoji. Ne znamo u koje namene će se zemljište koristiti, ne znamo da li će biti kamenolom, vetropark ili neka solarna elektrana. Da je nešto dobro rekli bi, sigurno bi se pohvalili”, istakao je Dinić.

Foto: B.LJ.

On je kazao da meštane posebno brine to što na brdu “Belin vrh” postoji pećina koja može da bude korišćena za odlaganje opasnih materija.

“Odluka o oduzimanju pašnjaka je donet pod velom tajni, bez odgovora na mnogobrojna postavljena pitanja, bez javne rasprave, bez mišljenja Gradske opštine Pantelej, bez dužnog obaveštenja meštanima, bez procene uticaja na životnu sredinu, a radi se o zemljištu naslonjenom na naseljena mesta”, naglasio je Dinić.

On je podsetio da je na hitnoj sednici Skupštine grada jedina tačka dnevnog reda bilo oduzimanje pašnjaka na brdu “Belin vrh” stanovnicima Matejevca i oduzimanje pašnjaka stanovnicima Jasenovika na lokaciji zvanoj “Parkač”.

Očekivanja su, dodao je Dinić, da vrlo brzo bude promenjena namena zemljišta na pomenutim lokacijama iz poljoprivrednog u građevinsko, iako prostorni plan nije promenjen.

“Jedini zahtev sa ovog protesta je da bude poništena odluka koja je doneta na sednici gradskog parlamenta 25. aprila. Ukoliko se to ne dogodi u narednih 10 dana, radikalizovaćemo protest i okupiti se ispred Skupštine grada”, izjavio je Dinić.

Prema Dinićevim rečima odlukom Skupštine grada Niša o oduzimanju pašnjaka meštanima Gornjeg Matejevca i Jasenovika prekršen je Zakon o poljoprivrednom zemljištu, Uredba o načinu i uslovima i postupku za davanje poljoprivrednog zemljišta na korišćenje u nepoljoprivredne svrhe, Pravilnik o uslovima i postupku davanja u zakup i na korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini i Zakon o povraćaju utrina i pašnjaka selima na korišćenje.

Foto: B.LJ.

Stanovnici Matejevca koji su se okupili na protestu, njih oko 150, pre početka skupa zapalili su sveće u pomen na učenike i čuvara koji su nastradali u školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com