Društvo

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom: U Srbiji blizu 730 hiljada osoba živi sa nekom vrstom invaliditeta

Na globalnom nivou se računa da oko 15 odsto svetske populacije ima neku vrstu invaliditeta. To je skoro milijardu ljudi. U Srbiji je taj procenat  između 8 i 10 posto i kaže se da negde oko 560 do 730 hiljada  naših sugrađana ima neku vrstu invaliditeta. To je impozantna brojka i tim ljudima svakako treba pomoći, čulo se između ostalog na tribini “Socijalno-medicinski aspekti invalidnosti” koja je održana povodom 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom u Gradskom odboru SNS-a. Na tribini su govoriti profesor dr Miško Živić, poverenik Saveta za nauku i tehnologiju, dr Bobana Milojković, specijalista opšte hirurgije i Jasmina Barać Perović, predsednica organizacije za zaštitu prava i podršku osobama sa invaliditetom „Iz kruga“ i predsednica Niškog udruženja studenata sa hendikepom.

“Statistički podaci pokazuju da je samo 13 odsto osoba sa invaliditetom zapošljeno i da  veliki broj osoba sa invaliditetom živi u siromaštvu”, kazao je profesor dr Miško Živić. “Zbog toga država ima posebnu  obavezu da ovim osobama pomogne i ova tribina je samo jedan korak ka tome da ukažemo  na to šta se uradilo, ali i šta još treba da se uradi”.

On je dodao da je potrebno da se primeni zakon koji je već donet. Svako preduzeće koje ima 20 do 25 zaposlenih mora da zaposli osobu sa invaliditetom. Potrebno je da se postave rampe kako se ustanovama i institucijama olakšao prilaz osobama sa invaliditetom bilo da je ustanova državna ili pripada lokalnoj samoupravi.

“Ono što je najvažnije, potrebno je pored zapošljavanja, osobama koje nisu  u stanju da se same staraju o sebi obezbedimo personalnu asistenciju”, dodaje dr Miško Živić. “Skupština grada Novog Sada je pre nekoliko dana usvojila odluku da se svim osobama u gradu kojima je potreban personalni asistent obezbedi. Sigurno je potrebno izmeniti i neke odluke RFZO-a, jer samo 12 posto obolelih od MS prima biološku terapiju. Kada  se radi o nagluvosti i tu treba menjati pravilnik jer samo tercijalni nivo zdravstva može da prepisuje slušne aparate. Zamislite stariju osobu koja je iz nekog drugog grada i koja i po nekoliko puta mora da dolazi u niški Klinički centar za slušni aparat, a sluh je izgubio radeći za državu, na nekom random mestu gde je buka prisutna. Na kraju naši sugrađani sa invalididitetom imaju ista prava kao i svi drugi”.

Zakljuci sa ove tribine, prema rečima dr Miše Živića, biće prosleđeni nadležnim organima sa ciljem da se društveni život osoba sa onvaliditetom popravi.

“Problema koji su vezani za osobe sa invaliditteom mnogo ima, ali se puno toga i uradilo u prethodnom periodu”, kazala je Jasmina Barać Perović. “Ove godine su u 34 lokalne samouprave postavljene 67 rampi, zapošljeno je oko 5.200 osoba sa invaliditetom. To je dobro, ali i dalje ima problema, socijalno-ekonomskih, arhitektonske barijere, personalna asistencija, zapošljavanje, obrazovanje. O tome treba govoriti i mladima, jer i oni treba da nas čuju jer su oni ti koji će jednog dana rešavati probleme sa kojima se mi srećemo”, ističe Jasmina Barać Perović.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, 3. decembar, obeležava se od 1992. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju na obeležavanje tog dana s ciljem da se unapredi i omogući osobama sa invaliditetom jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učešće u društvu. Taj dan je povod da se skrene pažnja na probleme s kojima se osobe s invaliditetom suočavaju, a to su pre svega siromaštvo, visoka stopa nezaposlenosti i isključenost iz društva.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com