DruštvoKultura

Matematičar Bane Jovanović iz Niša najbolji kantautor Balkana

Bane Jovanović iz Niša proglašen je za najboljeg kantautora Balkana u kategoriji zabavne i pop muzike na Balkan awardsu 2019. godine. Nagrada mu je uručena 13. marta na svečanoj ceremoniji u Sava Centru u Beogradu. Kako sam kaže iznenađen je ovom prestižnom nagradom koju su do sada dobijale ličnosti sa “zvučnim” imenima i čije se kompozicije  vrte na radio stanicama, dok je on medijski bio relativno malo zastupljen. Iznenađen jeste, ali ovaj niški muzičar koji je još i profesor matematike u Umetničkoj školi, ne krije ni sreću, jer, dodaje, ovo je neka vrsta ostvarenja njegovog dečačkog sna. Do sada je učestvovao na mnogim festivalima kojih je sve manje u zemlji, bar kada se radi o pop muzici i na njima zabeležio značajne pobede.

“Muzikom se bavim od malih nogu, a kako ne živim od muzike jer sam i profesor matematike, ona je neka vrsta mog hobija”, kaže Bane. Ali kao što već znamo hobi je ozbiljna stvar koja se radi iz ljubavi i zadovoljstva.

“Nagradu koju sam sada dobio nisam očekivao iz razloga jer nisam neko ko se medijski mnogo eksponira i muziku pravim isključivo iz ljubavi , ali mi je drago što je žiri osetio to i u što je u mojoj muzici prepoznao tu iskrenu ljubav i emociju”,priča dalje Bane. “Kada sam  saznao da sam dobio nagradu osećaj je bio neopisiv. To je nagrada koja se dodeljuje 12 godina i uglavnom je završavala u rukama osoba koje gledamo na televiziji, tako da je to za mene bilo veliko iznenađenje”.

Bane dodaje da je muzika njegova velika ljubav iz detinjstva.

“Odrastao sam uz našu zabavnu muziku, veliki sam fan Evrovizije. Kao dete pratio sam velike festivale u našem regionu, Splitski, Zagrebački , Opatijski. Rastao sam uz taj zvuk, a valjda imam i neki talenat, pa je sve to došlo nekako tako. Muzika koju pišem je šlagerska i podseća na ono što su radili Novi fosili, Crvena jabuka , Magazin, one grupe koje smo nekada voleli. To nije moderna muzika koja se danas sluša. Bez obzira šta nam se danas nudi mislim da šlagerska muzika traje, da se mladi vraćaju tom zvuku i da se sluša. U pesmama uglavnom obrađujem ljubav kao temu, muzika je lagana i prijemčiva”.

Pesma “Kad  poželim” je Banetu najdraža. Za nju kaže da mu je utrla put na našoj muzičkoj sceni.

“Tu pesmu sam izveo na Beogradskom proleću 2000.godine i nastup je bio uz Veliki orkestar i Pozorišta na Terazijama, dirigovao je Vojkan Borisavljević, a bio je to i moj prvi veliki javni nastup  pred publikom u Domu sindikata u Beogradu, pa mi je zbog toga ona nekako najdraža”,kaže Bane. Dodaje da i dalje učestvuje na festivalima kojih je sve manje i koji se sada uglavnom televizijski i održavaju u studijima bez publike pa nemaju više onu festivalsku draž.

Ne zaboravlja ni kompoziciju “Bez ljubavi” koju je pevao na Festivalu “Sezam” u Šapcu i osvojio prvu nagradu za tekst a treću za kompoziciju.

Fotografija: Luka Radulović

“Učestvovao sam na festavalu u Štipu, na Beogradskom ploleću , 2005. u Zrenjaninu, nekoliko godina u Šapcu. Početkom 2017.je izašao moj prvi CD i onda je nekako sve krenulo. Krajem 2018.godine CD je proglašen za najuspešniji u Srbiji i regionu  po anketi gledalaca 63 lokalne i regionalne televizije na čelu sa  Studijom B. Onda sam zahvaljujući toj nagradi i svim ostalim nagradama kao što je nagrada za najbolji tekst, za negovanje pop nuzike, nominovan za Beogradskog pobednika, a to je najveća nagrada  kao što je nekada bio  Oskar popularnosti. Nagradu sam dobio u novembru. Mislio sam to je to,ostvario sam  dečački san, a ono sada i nagrada za najboljeg kantautora Balkana 2019.godine. To je veliki podstrek za moj dalji rad”.

Bane uspešno spaja muziku u matematiku. Predaje u Umetniškoj školi i u Gimnaziji u Beloj Palanci. Na prvi pogled je spojio dve nespojive stvari, a možda i nije baš tako.

“Možda na neki način od matemtike bežim u muziku i tako pravim ravnotežu u životu.Od nekih svakodnevnih obaveza mi je muzika spas.Međutim, po nekima su matematika i muzika i spojeve, egzatne su i jedna i druga”, kaže Bane.

Prvi demo snimak  Bane Jovanović je napravio je davne 1994.godine, a ozbiljnije korake u muzičkim vodama pravi 1998. godine, nastupom na festivalu zabavne muzike u Štipu.Drugi veliki nastup je bio 2000.god. na festivalu “Beogradsko proleće”. Pored dobrih kritika tada dobija i komplimente Djordja Marjanovića koji se slušajući njega prisetio sopstvenih početaka.

Što se tiče planova, u pripremi su dve nove kompozicije, jedna autorska i jedna poznatog niškog kompozitora Baneta Radulovića u aranžmanu Marka Stojkovića, koje će se premijerno izvesti na dva letnja festivala i naći na novom albumu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com