Kultura

„Marš na Drinu” na Nišavi

U susret 53. Festivalu glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma, u Amfiteatru na keju, priređena je spektakularna projekcija filma Marš na Drinu reditelja Živorada Žike Mitrovića. Sam događaj nazvan je „Marš na Drinu na Nišavi“.

Ovo klasično, jugoslovensko srpsko filmsko ostvaranje publika je gledala na način kako to do sada nije činjeno. Projektor je bio postavljen na levoj obali reke, u Amfiteatru na Keju, a preko Nišave, na desnoj obali, bilo je postavljeno platno. Organizator se postarao da i slika i ozvučenje budu na visokom nivou, te je publici priušten potpuni užitak.

Film je sniman 1964. godine i nakada nije imao priliku da bude prikazan na niškom festivalu koji je ustanovljen dve godine kasnije. Ovim smo krenuli realizaciju pratećeg programa ovogodišnjih Filmskih susreta, a direktan povod je obeležavanje stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata. Projekcija filma na najpopularnijem mestu u gradu je i svojevrstan omaž glumcima koji se pojavljuju u filmu, jer niko od njih danas nije živ“, rekao je Saša Ristić Šveki, član Direkcije Filmskih susreta.

Film „Marš na Drinu“ je klasično ostvarenje domaće kinomatografije i jedan je od najgledanijih domaćih filmova u istoriji jugoslovenskog i srpskog filma. Radnja filma zasnovana je na istorijskom događaju – Cerskoj bici. Film nije hronika bitke već prati dejstva jedne artiljerijske baterije Kombinovane divizije i duhovna stanja njenih vojnika koji potiču iz različitih slojeva srpskog društva na početku 20. veka. 

Nosioci glavnih uloga su Aleksandar Gavrić, Ljuba Tadić, Nikola Jovanović, Branko Pleša, Dragomir Bojanić Gidra, Zoran Radmilović, Vladimir Popović, Husein Čokić, Ljubiša Jovanović … Film je režirao reditelj Žika Mitrović koji je sa Arsenom Diklićem potpisao i scenario. Kao predtekst za film „Marš na Drinu“, korišćena je i pripovetka „Proboj“ Radoja Jankovića iz 1926. godine. 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com