Kultura

U Retro bioskopu „Marš na Drinu“

Filmski susreti 2023

U okviru pratećeg programa 58. Filmskih susreta, Retro bioskopa, u sali Niškog kulturnog centra danas od 19 sati biće prikazan jugoslovenski film iz 1964. godine „Marš na Drinu“.

Radnja filma zasnovana je na istorijskom događaju, Cerskoj bici, a film nije hronika bitke, već prati dejstva artiljerijske baterije Кombinovane divizije i duševna stanja vojnika koji potiču iz različitih slojeva srpskog društva s početka 20. veka.

Кao predtekst za film Marš na Drinu korišćena je i pripovetka „Proboj“ Radoja Jankovića iz 1926. godine.

U filmu glumi plejada poznatih glumaca od kojih mnogi, nažalost, nisu više među živima: Aleksandar Gavrić, Ljuba Tadić, Dragomir Bojanić Gidra, Zoran Radmilović, Branko Pleša i drugi. Režiju je potpisao Živorad Žika Mitrović.

Jugoslovenska kinoteka je, na osnovu Zakona o kulturnim dobrima, 28. decembra 2016. godine proglasila sto srpskih igranih filmova (1911—1999) za kulturno dobro od velikog značaja. Na toj listi se nalazi i film „Marš na Drinu“.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com