Kultura

Narodno pozorište sezonu počinje na otvorenom

Niško Narodno pozorište, potpuno je spremno za novi susret sa publikom posle višemesečne pauze uslovljene epidemijom korona virusa.

Kada će vrata pozorišta zvanično biti otvorena za ljubitelje pozorišne umetnosti, zavisi od odluka gradskog kriznog štaba, kaže Spasoje Ž. Milovanović direktor ove ustanove kulture.

Nova pozorišna sezona po svoj prilici počeće na otvorenom, predstavama koje će biti izvedene na različitim lokacijama u gradu.

„Mi smo potpuno spremni za povratak na kulturnu scenu. Već u sredu, 2. septembra od 20:30 u prostoru amfiteatra na keju igraćemo predstavu Sladoled i to će biti poklon Narodnog pozorišta sugrađanima. U planu je još nekoliko predstava na otvorenom, na Letnjoj pozornici u Tvrđavi i u dvorištu Banovine. Koristićemo povoljne vremenske prilike za to, a u slučaju kiše igraće se u sali Narodnog pozorišta. Pravila su jasna. Svi moramo da nosimo maske, da pri ulasku u pozorište prođemo dezinfekciju ruku i obuće, uz održavanje optimalne fizičke distance“, kaže Milovanović.

 

Ovih dana održana je i prva proba predstave „6. oktobar“ čija se premijera očekuje upravo na taj datum. Predstavu režira Andrej Nosov po tekstu Tise Milić.

FOTO: NPN

„Život u pozorištu se vratio. Radi se nova predstava. Vesna Stanković, Aleksandar Mihailović, Marko Pavlovski i nekoliko gostujućih glumaca, pokušaće da razotkriju šta se promenilo za 20 godina od 5. oktobra i da li je taj datum uistinu prelomni. Predstavu radimo u koprodukciji sa beogradskom Hartefakt fondacijom”, otkriva direktor Narodnog pozorišta u Nišu.

Još je neizvesno kada će biti održan festival “Teatar na raskršću” koji je trebalo da počne na Dan pozorišta.

“Bili smo spremni i 11. marta, a tako je i sada. Pregovaramo sa kolegama selektovanih predstava i sada sve zavisi od odluka i preporuka kriznih štabova njihovih država. Ako sve bude kako treba, u Niš će, od 9. do 16. septembra, doći pozorišta iz Bugarske, Italije, Rumunije, Albanije, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Hrvatske. Ukoliko prilike budu drugačije, odložićemo sve za narednu godinu”, napominje Milovanović.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com