DruštvoZdravlje

Male boginje u Nišu, čekaju se rezultati analize

Zbog sumnje da je jedno dete iz Niša obolelo da malih boginja, uzorci će biti poslati na analizu. Iz Instituta za javno zdravlje uveravaju da nema mesta panici i da su kućna izolacija i analize redovna procedura u ovakvim slučajevima.

Načelnik Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, Instituta za javno zdravlje, prof.dr Zoran Veličković ističe da se radi o uobičajnoj proceruri.

“U petak će rezultati biti poslati na analizu u Institut “Torlak”, koji je referentna ustanova. Rezultate analize očekujemo u utorak ili sredu”-kaže Veličković.

“Postoji zakonska i stručna obaveza da se svaka sumnja prijavi, da bi se preuzele odgovarajuće mere, između ostalog i potvrda dijagnoze. Na osnovu kliničke slike nije moguće postaviti dijagnozu jer malih boginja davno nije bilo”-objašnjava.

Dete se po njegovim rečima nalazi kod kuće i ne ide u vrtić. Nije cilj da se stvara panika i strah kod roditelja nego da se još jednom upozori na važnost vakcinacije. Istakao je i da su protivnici vakcinacije u našoj zemlji još uvek glasni, što povećava broj onih koji ne vakcinišu decu, a takvo ponašanje povećava oapsnost od pojave epidemija.

Poslednji put epidemija morbeola (malih boginja) je u našoj zemlji zabeležena 2014. godine. Ovo je šesti slučaj sa našeg područja ove godine i nije bilo potvrde da se radilo o malim boginjama.

Prema podacima niškog Doma zdravlja, procenat vakcinisane dece u prvih devet meseci porastao je za 15 do 20 odsto u odnosu na prošlu godinu, i sada iznosi 59 odsto. Odziv za revakcinaciju MMR vakcinom je oko 80 odsto, dok je prošle godine bio oko 46 odsto.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com