Društvo

Majstor Dragi u 91. godini popravlja harmonike

Nišlija Dragutin Miljković već sedamdeset godina popravlja harmonike koje na njegovu adresu stižu iz čitavoga sveta. U svojoj 91. godini i dalje uspeva da otkloni i najsitniji kvar na ovom instrumentu koji sadrži preko pet hiljada delova.

Dragutin je prvu harmoniku dobio od oca i kako u to vreme nije bilo majstora morao je sam da popravlja prvo sitnije pa kasnije i kompikovanije kvarove.

Odlepi se dugme moram da ga zamenim, pecepa se meh morama da ga zakrpim sve sam to morao sam, ispričao nam je Miljković.

Kada je počeo rat pridružio se Partizanima, ali se nije odvajao od svog instrumenta pa je često svirao vojnicima nakon borbe.

“U ratu sam svirao harmoniku vojnicima, posle borbe kada se završi nastupa veselje. Nakon rata učestvovao sam kao omladinac u izgradnji Novog Beograda i tada sam prvi put imao prilike da se susretnem sa majstorima harmonike”, kazao nam je Miljković.

U dogovoru sa majstorom koga je upoznao u Beogradu, otvara prvu zanatsku radnju za popravku harmonika u Nišu i od tada ne prestaje da radi.

“Moje radno vreme je bilo 15, 16 sati dnevno bili smo opetrećeni porezom 8 sati radiš za državu , a ostalo za porodicu i tako preko 60, 70 godina”, reko je on.

Dragi kaže, da ne postoji kvar na harmonici koji ne bi mogao da reši, poznaje sve njene delove , a najskuplje i nakomplikovanije hramonike koje su stigle na njegovu adresu bile su vrednosti i preko 20 hiljada evra.

“Italijani proizvode najbolje harmonike, bogotovu one za klasičnu muziku čija je vrednost velika. Oni su od mene često tražili savete kako bi premostili neki problem prilikom konstrukcije harmonika, a ja sam kreirao svoje dve harmonike za Geverini”, kaže Miljković.

U poslu mu sada pomaže zet i on se trudi da mu prenese svoje znanje kako bi se prodični zanat održao.

Ovo je zanat koji izumire kao u ostalom i svi zanati, bili bi dobro da neko nastavi ovim da se bavi, posla još ima, možda manje nego nekada ali harmonika je instrument koji će uvek da se svira i uvseljava narod, kaže majstor Dragi.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com