Ekonomija

Lakše do sopstvenog posla. Potpisan Ugovor Regionalne razvojne agencije Jug i Nacionalne službe za zapošljavanje

Radi poboljšanja i razvoja preduzetništva Regionalna razvojna agencija jug i Nacionalna služba za zapošljavanje, filijala u Nišu potpisali su sporazum o saradnji i tako i ozvaničili do sada dobru saradnju, čiji je cilj da se pospeši preduzetništvo u Nišavskom, Pirotskom i Topličkom okrugu.

Prema rečima direktora RRA Jug Ivana Mihajlovića, Nacionalna služba prednjači u finansijskoj podršci, dok sa druge strane RRA doprinosi pre svega kroz sprovođenje stručnih obuka za početnike, pružanja savetodavnih usluga prilikom izbora finansiranja i mentorske podrške u trajanju od 25 do 50 sati, gde stručna lica rade sa malim i srednjim preduzećima.

Ivan Mihajlović, RRA Jug

“Interesovanje postoji, mi unazad nekoliko godina već imamo sličnu vrstu saradnje Nacionalne službe za zapošljavanje, koja između ostalog priznaje sertifikate koje dodeljuje Regionalna razvojna agencija za početnike u poslovanju, što je jedan od uslova da bi aplicirali za subvencije za samozapošljavanje koje dodeljuje Nacionalna služba za zapošljavanje”, objasnio je Mihajlović.

 

On je podsetio da je trenutno aktuelan poziv za mlade i žene preduzetnice, koji takođe predstavlja jednu vrstu nefinansijske podrške. Taj paket obuhvata savetodavne usluge, stručne konsultacije i mentorsko praćenje.

I u Nacionalnoj službi za zapošljavanje će ove godine takođe ponuditi građanima razne subvencije za zapošljavanje i mere na koje su već navikli prethodnih godina. Zamenik direktora filijale u Nišu Vanja Stojković ističe da je sporazum sa RRA Jug vezan uglavnom za samozapošljavanje.

Vanja Stojković, Zamenik direktora Filijale Niš NSZ

“Jeste teško da se otvori radnja, mi zato dajemo jednokratnu pomoć kako bi olakšali tu prvu godinu poslovanja, međutim, nakon godinu dana, pokazalo se  da 90 odsto ljudi ostaje u radnom odnosu. Mi smo hteli da popravimo taj procenat i da im pomognemo da posluju još uspešnije. To radi upravo Regionalna razvojna agencija jug. Zahvaljujući ovoj saradnji će pored sredstava koja Nacionalna služba izdvaja, privrednici dobiti i mentorsku pomoć tako se trudimo da i na taj način ojačamo privatni sektor”, rekla je Stojković.

IT sektor prednjači kada se govori o novootvorenim preduzećima. Ovaj sektor je ojačao pre godinu dana i tokom epidemije koronavirusa. Manji broj je onih koji se bavi ličnim uslugama. Građevinarstvo je takođe prethodne godine u ekspanziji, tako da je velika potražnja za građevinskim radnicima kod Nacionalne službe, rekli su u filijali u Nišu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com