Društvo

LAF: Obustaviti partijski izbor nedostojnih direktora

Lokalni antikorupcijski forum Niš (LAF) zatražio je od premijera i Vlade Srbije da se za direktora niškog Doma učenika srednjih škola ne imenuje Mihajlo Marković, uprkos tome što ga je Upravni odbor ustanove predložio za tu javnu funkciju. LAF je takođe zatražio od ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da uskrati saglasnost na izbor direktora niške Predškolske ustanove “Pčelica“ Zorana Jonića, koga je Upravni odbor te ustanove izabrao za direktora, u trećem mandatu.

LAF je pozvao premijera Srbije i ministra prosvete da odlukom Vlade, odnosno ministarskom saglasnošću, ne obezbeđuju legalitet i legitimitet takvim odlukama, koje su zakonski ili etički pod sumnjom, jer će na taj način saučestvovati, doprineti i promovisati izbor spornih kandidata na javne funkcije.

U LAFU-u podsećaju da član 54. Zakona o učeničkom i studentskom standardu, koji se primenjuje na Dom učenika srednjih škola, predviđa da direktora imenuje Vlada, nakon što Upravni odbor ustanove predloži jednog od kandidata koji je učestvovao na javnom konkursu. Direktor bi trebalo da se imenuje u roku od tri meseca od dana zaključenja javnog konkursa, a ukoliko se to ne dogodi raspisuje se novi konkurs.

Prema pisanju medija, Upravni odbor Doma učenika srednjih škola je 3. februara 2017. godine doneo odluku da za direktora predloži Markovića, uprkos tome što je inspekcija Ministarstva prosvete krajem 2016. godine utvrdila da on, koji je tada vršio dužnost direktora ustanove, nema pet godina rada sa visokim obrazovanjem, što je uslov da neko može da obavlja funkciju direktora, odnosno v. d. direktora.

Član 60. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koji se primenjuje na „Pčelicu“, predviđa da direktora ustanove bira Upravni odbor, iz redova kandidata koji su učestvovali na javnom konkursu, a da se procedura okončava kada ministar prosvete da saglasnost na takav izbor. Rok u kojem ministar može odbiti saglasnost je 30 dana od dana dostavljanja odluke Upravnog odbora.

Prema navodima medija, Upravni odbor „Pčelice“ je 7. februara 2017. godine doneo odluku o izboru Jonića, iako su Agencija za borbu protiv korupcije, LAF i Komisija Skupštine grada za praćenje primene Etičkog kodeksa o ponašanju javnih funkcionera predhodno zatražili njegovo razrešenje zbog kršenja ili sumnje u nepoštovanje antikorupcijskih, finansijskih i drugih propisa.

Ovaj državni organ, lokalna tela, Udruženi pokret slobodnih stanara (UPSS) i deo javnosti su između ostalog ocenili da je Jonić nizom postupaka „dokazao“ da tom značajnom ustanovom ne rukovodi u javnom interesu, kao ni u interesu dece i njihovih roditelja.
Deo javnosti je posebno reagovao na pravosnažnu presudu Prekršajnog suda u Nišu kojom je utvrđeno da je Jonić dok je obavljao funkciju direktora Osnovne škole „Čegar“ udario učenika. Uprkos presudi zbog nasilničkog ponašanja prema dečaku, on je kasnije izabran za direktora još veće dečije ustanove, koja brine o više od 6.000 dece u 24 vrtića na teritoriji grada, a u kojoj je zaposleno više od 900 radnika.

LAF još jednom javno poziva i nadležne organe javne vlasti u Nišu da na funkcije direktora javnih preduzeća i ustanova ne biraju ili imenuju osobe koje su osuđivane, ne ispunjavaju zakonske uslove za izbor ili su društveno i etički kompromitovane.

Institut javnog konkursa ne sme biti „namešteni“ mehanizam za partijski izbor direktora, a partijska knjižica ne bi smela potirati njihovu nedostojnost ili nekompetentnost.
Izbor takvih ljudi narušava legitimitet i društveni ugled funkcije na koju su imenovani, kompromituje institucije i ne doprinosi kvalitetnom funkcionisanju grada na korist građana”, piše u saopštenju LAF-a.

 LAF podseća da su nadležni organi, tela ili deo javnosti već reagovali na izbore direktora niškog Narodnog pozorišta, Gradske toplane, JKP Naissus, Studentskog kulturnog centra i Narodne biblioteke, kao i Zavoda za transfuziju krvi, koji su označavani kao sporni, ali da su svi oni nesmetano nastavljali da obavljaju funkcije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com