Kolumna

Kuda nas vodi Pantelejski bulevar?

Ovih dana u javnost je ponovo aktivirana vest o oživljavanju projekta “Ardija”, planu po kome će se graditi 2000 stanova za pripadnike snaga bezbednosti na tom području. Kažu nadležni da će se u izgradnju krenuti tek kada se završi kompletno razminiranje tog područja, ali i arheološke pretrage.

Ovaj projekat ne čini samo izgradnja stanova, već se ovim otvara i mogućnost za završetak nekadašnjeg Somborskog Bulevara, odnosno Bulevara svetog Pantelejmona. Završetak podrazumeva povezivanje Bulevara svetog Pantelejmona sa Bulevarom Nikole Tesle i Bulevarom heroja sa Košara. Izgradnjom ovog kružnog prstena i spajanjem ovih bulevara u planu je raserećenje dela raskrsnice kod mosta Mladosti i Jagodin male gde kružni tok nije ispunio očekivanja u bržem regulisanju saobraćaja.

Kako iz grada kažu radovi ne zavise samo planova izgradnje već i od arheoloških ispitivanja, “jer se očekuje da će se na pojedinim lokacijama zaista i naći značajna arheološka nalazišta.

Ja bih samo ovde podsetio da je na toj lokaciji već odavno pronađeno dosta zanimljivih arheoloških otkrića nepokretnog kulturnog dobra. Prilikom radova za izgradnju strelišta u krugu Pantelejske kasarne u Nišu, tokom 1972. godine, otkriven je čitav niz zidova i podova ukrašenih mozaikom. Arheološki lokalitet “Кonjičko groblje” čuva ostatke arhitektonskih elemenata (mermerna baza) i podnih mozaika rimske reprezentativne građevine, koji govore da se radi o nalazištu izuzetnog značaja. Ovaj lokalitet nije u potpunosti istražen. Podni mozaici su samo delimično otkriveni približno oko 40m2. Građevinu sa mozaicima je moguće datirati između III-IV veka. Svuda uz otkrivene podove postoje jaki tragovi gorenja što govori da je građevina stradala od požara. 400m severozapadno od prostora u kome je otkrivena ova luksuzna vila tokom 2000 god. pronađen je veći vodoprivredni objekat (vodotoranj-vodovodne cevi, cisterna i početak akvadukta). Pravac pružanja akvadukta upućuje da je on služio za napajanje vodom kako vile tako i objekte koji su se nalazili u njenoj blizini. Na 200m severoistočno od prostora gde je otkrivena vila sa mozaicima nalazi se jedna kružna forma prečnika oko 90m koja svojim oblikom potseća na amfiteatar.

Ovu lokaciju je Zavod za zaštitu spomenika kulture u Nišu zaveo u katastru pod posedovnim listom br.3452 u tadašnjem naselju Maršala Tita, nalazi se na delu parcele 5946 i IMA SVOJSTVO SPOMENIKA KULTURE. Ostaci ove veoma bogate vile prikazuju ostatke visokih stubova, te veoma originalne mozaike po načinu izrade i oblika što nam govori da su ovo ostaci jedne reprezentativne vile iz “carskog perioda” rimske vlasti. Sve ovo se nalazi u prostoru vojnog kompleksa-kasarne sa vojnim zgrada.

Na osnovu pokretnog i nepokretnog arheološkog materijala pronađenih na ovim prostorima, danas možemo reći da je ranohrišćanski Nais u periodu od nastanka, preko sticanja statusa municipija i samouprave , pa do propasti u VI veku prošao kroz velike demografske i kulturne promene. Stanovništvo je pod naletima varvara pobeglo na razne strane što je i bio kraj antičkog Niša. Nedostatak pisanih izvora o razvoju našeg grada u period od I-IV veka n.e., pa I njegovom razaranju od strane varvara u V i VI veku n.e. donekle je nadoknađen je arheološkim iskopavanjima I pronalaskom ostataka koji se danas nalaze duboko ispod Tvrđave i savremenog grada.

Jasno se može videti da se na navedenim parcelama ne smeju izvoditi radovi bez dozvole Zavoda.

Nadam se da su trenutni vlastodršci svesni kakvo se blago nalazi na ovim parcelama i da će neko imati sluha i ovu odluku ispoštovati. Nažalost svedoci smo mnogo godina unazad da to i nije baš bio slučaj. Ne sporim da je izgradnja puteva i samim tim rasterećenje saobraćaja u jednom velikom gradu od velike važnosti, ali isto tako ističem bojazan da će po starom dobrom običaju neki od tih Bulevara da predje preko neke od kulturnih dobara.

Voleo bih da je ovaj moj oprez neporavdan, jer mislim da je na tako širokom prostoru ipak moguće pomeriti i “skrenuti” trasu puta i ne oštetiti nalazište, a kasnije i napraviti ozbiljna istraživanja i restauraciju koja će biti dostupna građanima i turistima.

Možda je ovo pravo vreme i prilika da se sada zapitamo kuda nas vodi Pantelejski bulevar?

Ključno pitanje ovde je da li je projekat puta napravljen tako da se sve ovo navedeno uzme u obzir i zaštiti kulturno blago ili ako projekta još nema da budući sagleda navedene činjenice i uredi ga u skladu sa zakonom. U suprotnom ako i dalje nastavimo sa praksom “iznenađenja” kada naiđemo na neko kulturno blago prilikom radova, pa njegovog “zatrpavanja” i “betoniranja” onda ne treba da nas čudi da će nas jednog dana nečijom odlukom neki novi put ili zgrada provesti preko Tvrđave ili Medijane jer će za njegovu izmenu biti kasno.

Pročitajte još…

Oživljava se deo grada u naselju „Ardija“. Novi kvart imaće 2000 stanova namenjenih bezbednjacima

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pročitaj i :
Close
Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com