Kultura

Pisci posetili arheološko nalazište Medijana

U okviru obeležavanja 15 godina Medijana festivala dečjeg stvaralaštva i stvaralaštva za decu, gosti festivala – dečji pisci posetili su lokalitet Medijana, što je za njih bilo mnogo više od obilaska arheoloških iskopina.

Poseta Medijani podsetila je na današnji način i stil života, koji je pre 17 vekova vođen u luksuznom predgrađu antičkog Naisusa.

Ovakva mesta i treba da nam pruže mogućnost produbljivanja dodatnog znanja o istoriji ove veoma značajne teritorije, jer, kao što znamo, u Nišu, na teritoriji Gradske opštine Medijana je rođen Konstantin Veliki”– bile su reči oduševljenih posetilaca, učesnika jubilarnog Medijaninog festivala.

Medijana je luksuzno predgrađe antičkog grada Naisussa (današnjeg Niša), koje je izgrađeno krajem III i početkom IV veka, tokom vladavine rimskog cara Konstantina Velikog i njegovih naslednika.

Danas je Medijana jedan od najznačajnih arheoloških lokaliteta u Srbiji, u kojem se na površini od 40 hektara mogu videti ostaci raskošne vile sa peristilom, ostaci dve ranohrišćanske crkve, delovi žitnice, vojničkih baraka i vodotornjeva.

Posetioci su mogli videti i više od 1000 kvadratnih metara vrednih podnih mozaika, ostatke zidnog slikarstva i skulpture u arheološkim salama na Medijani i u glavnoj zgradi Muzeja Grada Niša, gde se nalazi i maketa Konstantinove vile.

Gradska opština Medijana, posetu lokalitetu, organizovala je u saradnji sa Narodnim muzejom u cilju isticanja značaja Medijane i vrednovanja kulturne, istorijske i arheološke baštine, o čemu je govorila i gostima dočarala deo raskoši ove jedinstvene carske rezidencije, kustos Jovana Stojković.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com