Virus KoronaZdravlje

KC NIŠ: Mi sada imamo veći broj teže obolelih

Situacija u Nišu je alarmantna, ali pod kontrolom, ocenio je danas zamenik direktora Kliničkog centra Niš dr Goran Stanojević. Prof. dr Miodrag Vrbić je istakao da je u Kliničkom centru Niš sada sve više teže obolelih pacijenata zaraženih koronavirusom.

Više od 50 odsto pacijenata su upravo iz Niša. Iz ovog grada hospitalizovano je 114 pacijenata, od ukupno 226. Lekari tvrde da situaciju imaju pod kontrolom, ali i iskustvo iz prvog pika.

“Prateći stope u poslednjih par dana možemo da kažemo da imamo veći prijem pacijenata iz Niša. Pokušaćemo da utičemo na to da otvorimo još zdravstvenih centara u okolnim gradovima kako bi se Klinički centar Niš rasteretio”, ističu lekari.

Kažu da prate stope i rade na tome da dočekaju ono što znaju da dolazi.

Dr Goran Stanojević, zamenik direktora KC Niš

“U prvom piku imali smo Gerontološke centre sa velikim brojem obolelih i u jednom danu 13. aprila mi smo primili oko 250 pacijenata. Ako to uporedimo sa sadašnjim dnevnim nivoom, juče je bio 41 novoprimljeni pacijent, jasno je da imamo dovoljno vremena da se organizujemo, da pripremimo prostor, da organizujemo osoblje i ljudstvo. U tom nekom smislu situacija je na bazi iskustva koji imamo iz prvog pika alarmantna, ali pod kontrolom. Kao što smo znali pre nedelju dana da je Niš stabilan, isto tako smo znali i da će doći do porasta broja zaraženih u odnosu na druge gradove.”, istakao je Stanojević.

On je podsetio da je Klinički centar Niš za prvih pet dana od 13. do 18. aprila primio 350 pacijenata, odnosno u proseku od 80 do 100 pacijenata dnevno. Kaže da je ono što je drugačije to da ima veliki broj zaraženih mladih ljudi. Prosek godina obolelih na respiratoru je 60 godina.

Foto: V.M.

Direktor Infektivne klinike u Nišu međutim kaže da je najveći problem taj što u KC Niš dolaze pacijenti koji zahtevaju intenzivnu negu, kiseoničku portporu.

Dr Miodrag Vrbić, direktor Klinike za infektivne bolesti

“Svi bolesnici koji ne zahtevaju kiseoničku podršku idu u kućnu samoizolaciju, tako da su pacijenti koji se nalaze na klinikama gotovo svi kojima je stanje teže. Preko 90 posto pacijenata je trenutno na kiseoniku. Onog trenutka kada se njihovo stanje popravi mi ih vraćamo kući”, objasnio je Vrbić.

Novi Klinički centar je zbog nepovoljne situacije i velikog broja obolelih ne samo iz Niša već i iz celog regiona, delom ušao u sistem kovid bolnica.

“Otvorili smo kapacitete Intenzivne nege sa 42 kreveta i duplo toliki broj mesta za pacijente kojima su neohodni respiratori, znači praktično imamo mogućnost  da u tom delu primimo 84 pacijenta na respiratoru. Otvorili smo i četvrti i treći sprat sa ukupno još 200 kreveta, tako da Klinički centar u Nišu bez obzira što je tokom noći primljeno 15 pacijenata u jedinici Intenzivne nege, ide uvek u korak ispred kada je priprema dodatnih kapaciteta u pitanju potrebnih ne samo za grad Niš, nego i za ceo jugoistok Srbije”, kazao je Stanojević.

Šef trijažnog tima epidemiološke službe Kliničkog centra Niš Nikola Milenković kaže da kada su deca u pitanju, ona najčešće oboljevaju od kontakta iz porodice.

Dr Nikola Milenković, Šef trijažnog tima epidemiološke službe Kliničkog centra Niš

“Tačno je da sve veći broj prijema dece koji zehtevaju zdravstvenu negu, ali to je zbog toga što imamo veću stopu širenja virusa i u toj populaciji.  I u populaciji dece, kao i kod odraslih ako je stepen zaraženosti veći normalno je da imamo i više onih kojima je klinička slika teža”, istakao je Milenković.

Dr Nikola Milenković, šef trijažnog epidemiološkog tima Kliničkog centra Niš apelovao je na Nišlije da shvate trenutak u kome se svi nalazimo.

“Građani moraju da shvate trenutak u kom se nalazimo i da lična odgovornost predstavlja ključ. Moraju da štite sebe, moraju da nose zaštitne maske. Molim ih da se vrate na period od pre dva meseca, kada smo bili u svojim domovima i sa svojim porodicama, da smanje veća okupljanja. Biće vremena i za proslave rođendana i za svadbe, izlaske. Situacija u svetu je takva da se mi suočavamo sa pandemijom. To moramo svi da shvatimo. To nije našto iz čega neko može da se izuzme, svi smo ušli u ovaj rat i svi moramo zajedno da se borimo. Lična odgovornost je na svakome od nas. Molim vas štitite i sebe i druge, ako moramo da izlazimo, izlazite u manjim grupama, porodična manja okupljanja u prirodi i na otvorenom”, rekao je Milenković.

PROČITAJTE JOŠ:

Težak dan u Nišu. Bitku sa koronom izgubile četiri osobe

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com