Virus KoronaZdravlje

Težak dan u Nišu. Bitku sa koronom izgubile četiri osobe

Prema najnovijim podacima, u prethodna 24 sata, u Nišu su od posledica koronavirusa preminule još četiri osobe, saopštio je zamenik direktora Kliničkog centra Niš dr Goran Stanojević. 

Ukupno je u Kliničkom centru Niš zbrinuto 226 pacijenata. Od tog broja 103 je kovid pozitivno, među obolelima je 14 dece, sedmoro kovid pozitivno, na svu sreću oni su stabilnog zdravstvenog stanja, kazao je Stanojević. Kod šestoro pacijenata klinička slika je jako teška i nalaze se na respiratorima.

“Starosna struktura četvoro preminulih je prosečno 70 godina. Preminuo je jedan pacijent iz Vranja, jedan iz Surdulice, jedan iz Leskovca i jedan iz bliže okoline Niša”, rekao je Stanojević

 

U Zdravstvenom centru Vranje ukupno je u tri kovid bolnice zbrinut 141 pacijent, 91 je kovid pozitivan, U Zdravstvenom centu Leskovac zbrinuto je 95 pacijenata, 16 pozitivnih na koronavirus, u Zdravstvenom centru Surdulica 55, odnosno 45 pozitivnih.

“U prijemno trijažnoj ambulanti Infektivne klinike u proseku prolazi od 80 do 120 pacijenata. Već nedelju dana držimo visok plato prijavljenih pacijenata. Još uvek ne možemo da predvidimo kakva je tendencija, odnosno da li će taj broj da se povećava ili da se smanjuje, ali je u svakom slučaju to intenzitet koji bezmalo nismo imali u prvom piku koji je bio tokom aprila”, istakao je direktor Infektivne klinike u Nišu dr Miodrag Vrbić.

Što se tiče epidemiološke situacije zdravstvenih radnika, trenutno je među zaposlenima u Kliničkom centru 13 kovid pozitivnih lekara, 18 medicinskih sestara tehničara i jedan nemedicinski radnik. Na Klinici za urologiju dva lekara i jedna medicinska sestra su pozitivni na virus koji je zavladao svetom, na Klinici za kardiologiju tri lekara i jednu medicinsku sestru, Klinici za anesteziju tri lekara, osam medicinskih sestara i tehničara i jednu medicinsku sestru, iz Centra za medicinsku biohemiju takođe jednu, Zavod za mentalno jedan zaraženi, na Klinici za nefrologiju tri lekara i jedna medicinska sestra. Na ORL klinici, Infetivnoj klinici, Urgentnom centru, Opštoj hirurgiji, Dečijoj internoj klinici, GAK, Rehabilitaciji i Pulmologiji po jedan radnik je zaražen.

“Ukupno 32 zdravstvena radnika je trenutno kovid pozitivno. Sa jednim negativnim nalazom imamo dva lekara i pet medicinskih sestara tehničara, a do sada je izlečen 51 lekar, 60 medicinskih sestara tehničara i 21 nemedicinski radnik, što je ukupno 132 zdravstvena radnika. Od početka pandemije preminuo je nažalost jedan zdravstveni radnik. Trenutno je jedan zdravstveni radnik hospitalizovan i on je na respiratoru, dok je 38 zdravstvenih radnika u kućnoj izolaciji. PCR nalazi se čekaju za osmoro zdravstvenih radnika”, rekao je šef trijažnog tima Kliničkog centra Niš dr Nikola Milenković.

Najmlađi pacijent zaražen kovidom u Kliničkom centru Niš je dete koje ima godinu i po dana, čulo se na konferenciji.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com