Lica NišaMagazin

Kanjoni kriju bogatu istoriju

Reporter “Novosti” otkriva tajne Sićevačke i Jelašničke klisure. Ovim putevima su prošli svi osvajači sa Istoka i Zapada, a u Srbiju stiglo je hrišćanstvo. Igra svetla na kamenu prikazuje Bogorodičin lik.

Nadrealno je reč koja najpreciznije opisuje dve klisure na jugu Srbije, Sićevačku i Jelašničku, prave galerije čuda prirode. Strmi zidovi oba kanjona, ukrašeni fantastičnim kamenim skulpturama koje su izvajali vetar i voda, vode ka Niškoj kotlini. Putevi iz klisura koji se tu ukrštaju čine Niš jednom od najvažnijih raskrsnica civilizacija, od iskona do danas.

Putem duž grebena klisure su prolazili svi osvajači sa Istoka i Zapada, zato su Rimljani ovu saobraćajnicu s pravom nazvali Via Militaris – Vojni put. On je spojio Podunavlje s Bosforom i Dardanelima, dodirnom tačkom Evrope i Azije, gde je u 4. veku imperator Konstantin rodom iz Naisa, preselio prestonicu i nazvao je Novi Rim. Narod je centar Istočnog rimskog carstva, koje je nadživelo zapadno 1.000 godina, nazvao Konstantinopolj ili Carigrad. Za Srbe je put ka njemu bio i ostao Carigradski drum.

Slavna prošlost

Malobrojno stanovništvo sela nad klisurama do danas je sačuvalo sećanje na slavnu prošlost, pa tragove antičke saobraćajnice naziva Rimski put. Duž najdramatičnijeg grebena Sićevačke klisure, u Gradištanskom kanjonu čije se litice spuštaju u dubinu oko 400 metara, još stoje rimske bankine i podzidi. Ovim putem je s Bliskog istoka, preko Grčke i Srbije u Evropu stiglo hrišćanstvo.

Opširnije na Večernje Novosti

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com