VideoVirus KoronaZdravlje

JUNACI DANAŠNJICE: Oni su kao pravi vojnici rizikovali svoje živote zarad drugih (FOTO+VIDEO)

Međunarodni dan sestrinstva obeležen u drugačijim uslovima

Svetski dan sestrinstva, medicinske sestre ove godine slave u totalno drugačijim uslovima, u skafanderima, sa maskama i u borbi protiv opake bolesti koja je zavladala čitavim svetom. One sve ovo vreme rade ozbiljan posao i nose ozbiljan teret na svojim leđima. Za njihov dan izašli su ispred Kliničkog centra Niš, da bi jedni drugima pružili podršku, ali i da bi se pokazali oni koji već dva meseca rade ono za šta su se školovali, i kako kažu za šta se nisu školovali.

Do sada se Međunarodni dan sestrinstva obeležavao tako što su se birali najbolji među najboljima, dodeljivane nagrade, zahvalnice. Ove godine drugačija slika.

“Ova borba sa kovidom 19, od nas je zahtevala mnogo toga za šta smo se školovali, ali i za šta se nismo školovali. Po prvi put smo kao pravi vojnici rizikovali svoje živote za dobrobit društvene zajednice”, rekla je glavna sestra Kliničkog centra Niš Gordana Dragošev.

 

Ono što ih je održalo na ovom teškom zadatku je svakako saradnja između kolegenica, kolega lekara, saradnika, pomoćnih radnika, koja je bila mnogo bolja i efikasnije u odnosu na trenutke njihove svakodnevnice, ističe.

“Crpeli smo snagu jedni od drugih. Mi smo znali da smo poslednja odbrana građanstva čitave Srbije, ali i naše dece. Znali smo da ako mi posustanemo, ako se mi slomimo, ceo grad Niš je u ozbiljnom problemu. Takvo razmišljanje nam nije dozvolilo da ni milimetar odstupimo, pa ni po cenu naših života”, iskrena je Gordana Dragošev i dodala da su se sve vreme borili  da živote spasu što većem broju pacijenata.

Foto: KC Niš

Ona ističe da je u Klničkom centru Niš više rođeno beba, nego što su zbrinuti pacijenti sa drugim bolestima.

“U isto vreme je bio plač u našim porođajnim salama, a u samoj zgradi pored se vodila borba za živote naših sugrađana i građana čitavog juga Srbije”, rekla je Dragošev.

Ona kaže da im je i aplauz Nišlija u 20 časova takođe davao snagu. Kaže da se kod njih javio i prkos koji je prevladao kada su odlučali da se neće predati.

“Ovo govorim u ime 1.500 zdravstvenih radnika. Iako je danas Međunarodni dan sestara ja ne mogu da odvojim samo njih. One jesu junaci današnjice, ali junaci su i naši lekari, saradnici, pomoćni radnici. Ne bi mogli jedni bez drugih”, iskrena je Gordana Dragošev.

Na kraju je podsetila i na slogan svih zdravstvenih radnika koji su upotrebljavali sve ovo vreme “DALJE NEĆEŠ MOĆI”!

Međunarodni dan medicinskih sestara obeležava se u celom svetu svake godine 12. maja, u spomen na rođenje Florens Najtingel, britanske medicinske sestre, začetnice modernog sestrinstva, kao priznate profesije.

Florens Najtingel je bila medicinska sestra koja je još sredinom XIX veka govorila kako se jedino znanjem i veštinama može doprineti poboljšanju zdravlja ljudi. Svake godine Međunarodno veće sestara za obeležavanje Međunarodnog dana medicinskih sestara preporučuje aktivnosti sestrama širom sveta.

[meta_gallery_slider]

Kako bi se pokazali građanima Niša oni koji se svakodnevo suočavaju i bore sa koronavirusom, izašli su ispred zgrade Kliničkog centra Niš na trenutak, simbolično pustili balone i na taj način obeležili Međunarodni dan sestrinstva.

Delić njihove svakodnevnice možete da pogledate u videu na koji sigurni  nećete ostati ravnodušni.

Njihova borba i dalje traje! Poštujete mere, pomozite im u tome!

U ime junaka današnjice

Da li znaš, da Jelena nije zagrila svoje dete već punih 50 dana, isto kao i Branka, Mirela, Marija, Gordana, Žaklina, Mirjana, Suzana, Anica, Milica, Olivera….isto kao i Saša, Nikola, Dragan, Milan, Radomir, Vladan, isto, kao i 1500 zdravstvenih i pomoćnih radnika Kliničkog centra Niš?!

Da li znaš, da smo ostavili svoje roditelje same u stanovima i donosili im obroke ispred vrata, bez zagrljaja i reči utehe?

Da li znaš, da smo se plašili za građane Niša, za građane cele Srbije, plašili za svoju decu, svoje roditelje, svoje kolege i prijatelje, ali nismo imali vremena plašiti se za sebe?!

Da li znaš, da nismo mogle da dišemo pod troslojnim zaštitnim maskama, ali ipak smo trčale da zbrinemo, pokrijemo, nahranimo i napojimo svakog pacijenta, a bilo ih je previše…?

Da li znaš, da smo neretko posle izlaska iz „crvene zone“, svi u prostoriji plakali, ne pitajući jedni druge- Zašto?!

Da li znaš, da i sada, u snu, čujemo sirene hitne pomoći, iako su utihnule u stvarnosti?

Da li znaš, da je Vaš aplauz namenjen nama, zdravstvenim radnicima, u 20:00 sati, značio našoj deci, jer su tako lakše razumeli šta to njihova mama ili tata rade…jedino, još uvek, ne mogu razumeti zašto ih oni i dalje ne mogu zagrliti…?

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com