Ekonomija

Javne nabavke se centralizuju. Poručuju da će na taj način grad uštedeti

Odbornici Skupštine grada Niša doneli su danas odluku o centralizaciji javnih nabavki. Prema rečima načelnika Uprave za finasije Nine Ilić, ova odluka je doneta zato što je novi Zakon obavezao lokalne samouprave da je donesu. Suština je, objašnjava ona, da se na osnovu centralizacije pre svega ostvari ušteda time što će se ostvariti niža cena.

Zakon ne obavezuje da će sve javne nabavke morati da budu centralizovane, već će se procenjivati koje javne nabavke će doneti najveće uštede i koje će moći u početnoj fazi primene odluke da omoguće da to ide nesmetano u postupak i proceduru.

„Centralizovane javne nabavke će se sprovoditi isključivo za javni postupak. To znači da će sve biti javno i sve će se videti na portalu javnih nabavki. Sve će biti transparentno. Preporuka je da se radi po partijama kako bi se onemogućila nelojalna konkurencija velikih ponuđača. U tom slučaju za određene partije moći će da učestvuju i male firme“, istakla je Ilić obrazlažući odluku.

Nakon ove odluke potrebno je doneti pravilnik koji će precizno definisati svaki korak.

„Do sada su se centralizovane javne nabavke sprovodile za električnu energiju. Interesantne su nabavke za ogrevno drvo koje nabavljaju škole, gorivo za automobile koji su u vlasništvu grada i indirektnih korisnika javnih preduzeća, opština“, precizirala je Ilić.

Ona je objasnila da bi recimo kada škole obavljaju nabavke sve najpre morale da imaju iskazanu potrebu za tim, da imaju u budžetu sredstva za tu namenu, zatim bi iskazale potrebu prema centralizovanom telu javnih nabavki, nakon čega bi se odlučivalo da li će se nabavka obavljati po partijama ili odjednom.

„Ako bi jedna škola imala potrebu za nečim, cena bi bila viša, međutim ako bi 15 škola imalo istu potrebu, cena bi verovatno bila niža. To je prednost ove odluke“, rekla je Nina Ilić.

Procene oko mogućih ušteda još uvek nisu rađene.  Ono što će doneti najveće uštede spajaće se, odnosno centralizovati, zaključila je načelnica Uprave za finansije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitaj i :
Close
Back to top button