EkonomijaPolitika

Za opoziciju skandalozan, za vlast novi rebalans budžeta za 2021. predstavlja samo usklađivanje pozicija

Odbornici Skupštine grada Niša razmatraju danas o odluci o izmenama i dopunama odluke o budžetu Grada Niša za 2021. godinu, koji će biti smanjen u ukupnom iznosu od 19 miliona dinara. Sadašnji obim budžeta prema rečima vršioca dužnosti načelnice Uprave za finansije Nine Ilić iznosi 11,8 milijardi dinara. Dok je za vlast rebalans budžeta koji se inače ove godine sprovodi drugi put, samo usklađivanje određenih pozicija, opozicija smatra da je on skandalozan i nerealan.

 

“Ovo je druga izmena budžeta za ovu godinu. S obzirom na realizaciju svih rashoda i prihoda za prethodnih devet meseci utvrdili smo da se određene pozicije iz različitih razloga nisu realizovale u potpunom iznosu. Ovim rebalansom se samo radi usklađivanje određenih pozicija u budžetu”, istakla je Nina Ilić

Ona je podsetila da je Grad Niš između dva rebalansa dobio od Republike 70 miliona dinara za realizaciju projekta “Smart city”, tako da se za taj iznos povećava strana prihoda, a usklađjue strana rashoda.

Nina Ilić, vršilac dužnosti načelnika Uprave za finansije

“Planirano je povećanje prihoda Grada u iznosu od 200 miliona dinara za porez na zarade, jer smo na osnovu svih analiza i podataka koje imamo za prethodni period, a u odnosu na prethodnu godinu kada je porez na zarade ostvaren u iznosu od 3,8 milijardi dinara, 2021. godine je porez na zarade realizovan u iznosu od 5 milijardi dinara. To znači da je realizacija poreza na zarade iznad planiranog i očekivanog nivoa. Povećan je iznos i od poreza na imovinu za oko 100 miliona dinara”, rekla je Ilić.

Rebalans budžeta je za opoziciju nerealan.

Miodrag Stanković, odbornik koalicije”Niš moj grad”

“Rebalans budžeta za 2021. godinu koji se nalazi pred odbornicima Skupštine grada Niša je skandalozan, pre svega jer nije prošao niti stručnu niti javnu raspravu. On će ionako siromašne građane učiniti još siromašnijim, povećanjem naknada, taksi, kazni lokalna samouprava u Nišu pokušava njihovu nesposobnost da kompenzuje. Nerealan je i po pitanju prihoda, a ono što jeste problematično jesu prihodi od poreza na zarade. Novi udar na građane biće i povećanje poreza na imovinu”, rekao je odbornik koalicije “Niš moj grad” Miodrag Staković

Sa svojim stranačkim kolegom složio se i odbornik Branislav Jovanović. On je rekao da je opozicija od rebalansa očekivala da se pomogne deci, da im se omoguće besplatni udžbenici, da se pomogne sport, da se uloži novac u infrastrukturu, a ne u potrošnju.

Branislav Jovanović, odbornik koalicije “Niš moj grad”

“Valjda su shvatili da porez na imovinu ne može više da se povećava, jer im je to suva drenovina koju ne mogu više da cede, posebno što im je predsednik Republike naložio da budžet mora da iznosi 25 milijardi, a sada je oko 11 milijardi dinara. Gde će oni da nađu 25 milijardi ja ne znam, verovatno pomoću trikova. Trebalo bi sada da se traži neka odgovornost. Fabrika nema, grade se neke kineske, a svi znamo da su tamo plate oko 40 hiljada dinara”, istakao je Jovanović i dodao da je trenutni “hit” u gradu grebani asfalt i poklanjanje bicikli.

Sa druge strane vršilac dužnosti načelnika Uprave za finansije kaže da porez na zarade nije porez na potrošnju već po odbitku. On se praktično realizuje od ličnih primanja zaposlenih. To govori da u prethodnom periodu nije bilo otpuštanja radnika ili smanjena radnika, već da su plate porasle. Kada je reč o porezu na imovinu, Nina Ilić objašnjava da se radi o usklađivanju cena u prometu za određeni period.

“Jedan stan u prvoj zoni koji je recimo 60 kvadrata i star 30 godina, pošto su u prvoj zoni uglavnom stariji stanovi, porez će biti veći za 500 dinara, za stan u drugoj zoni iste kvadrature 315, u trećoj 305 dinara, četvrtoj 343 dinara. Kada to podelite na četiri kvartala videćete da to nije ni 100 dinara po kvartalu. Kada se radi o poslovnom prostoru, za njih će porez biti za 3000 dinara za lokale koji se nalaze u ekstra zoni”, istakla je Ilić.

Broj poreskih obveznika je povećan od 2008. godine, od 50.000 obveznika na teritoriji grada, sada je taj broj 110.000 ljudi. Međutim, ima još onih koji se nisu prijavili da plaćaju porez, ali ih je sve manje s obzirom na to da je porez na imovinu sada uvezen sa prometom nepokretnosti, sa ugovorima o kupoprodaju, o poklonu, o naslednim rešenjima koji se rade preko javnih beležnika. Oni su po Zakonu obavezni da sve Ugovore koje sklope dostave lokalnoj administraciji na evidentiranje, tako da ne može da postoji situacija da neko kupi stan a da ne bude evidentiran za oporezivanje. Ne može se ni ozakoniti objekat koji nije uveden u poresku evidenciju sa kvadraturom pod kojom je ozakonjen.

“Možda bi trebalo razmotriti i odluku o izmeni zona, jer su neki delovi grada sada dobili na važnosti, poput Bulevara Nemanjića”, kazala je Ilić.

Predsednik Skupštine grada Niša dr Boban Džunić zaključio je da je jedna od najbitnijih tačaka dnevnog reda rebalans budžeta. Obim budžeta je smanjen za oko 19,3 miliona dinara, odnosno za oko 0,16 posto, što bi značilo da se planirana sredstva pri Upravi za imovinu uvećavaju za 62,3 miliona za zgrade i građevinske objekte i umanjuju se za 17,5 miliona na ime eksproprijaciju zeljišta OTC.

Dr Boban Džunić, predsednik Skupštine grada Niša

“To znači da ćemo za eksproprijaciju zemljišta izdvojiti oko 62,3 miliona dinara što će stići na naplatu do kraja godine. Ono što je bitno jeste da je pri Kancelariji za lokalni i ekonomski razvoj je budžet uvećan za iznos za realizaciju programa upravljača javnog puta za 124,2 miliona dinara, ali je takođe došlo i do smanjena rashoda i izdataka za sredstva koja neće biti realizovana do kraja 2021. godine za određene projekte”, pojasnio je dr Džunić.

Gradonačelnica grada Niša Dragana Sotirovski kaže da joj je drago što je opozicija veoma aktivna i dodala da su oni pozvani da daju predlog budžeta za narednu godinu, kao što su pozvani i građani.

Dragana Sotirovski, gradonačelnica Niša

“Ne znam da li će to prihvatiti ili ne, ali znam da su za skupštinskom govornicom izrekli niz neistina koje smo mi odmah demantovali. Istina je da se radi samo o takozvanom prepakivanju, odnosno tamo gde niste potrošili novac iz određenih razloga stavaljate ga tamo gde ćete moći da ga potrošite do 31.12. Ono što je važno da je ovaj budžet manji za 19 miliona dinara, a da trenutno na računu grada imamo 739 miliona dinara što nije skoro zabeleženo. Za godinu dana smo uneli u budžet grada za 1,1 milijardu više u odnosu na prethodnu godinu. Više je uneto para zbog poreza na zarade što samo znači da je veće zapošljavanje”, rekla je gradonačelnica Niša.

Ona je kazala da je Niš sa najmanjom poreskom osnovicom za imovinom u odnosu na druge gradove u Srbiji, Beograd, Novi Sad i Kragujevac.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Te pare će da utroše gradski i opštinski paraziti u službena kola u privatne svrhe, krkanje u kafanu, završavanje privatnog posla u radno vreme!. Za prost narod neće se oseti ništa!

  2. Čudim se sadašnjoj vlasti da ne uviđa sopstveni fijasko i misli da je narod slep i neuk. Pa u Nišu postoji najmanje 50.000 sposobnijih i odgovornijih ljudi za vršenje vlasti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com