Obrazovanje

Janković: Iskreno se nadam da je izbacivanje Desanke Maksimović iz lektire nenamerna greška

Dela pesnikinje Desanke Maksimović isključena iz trečeg i četvrtog razreda gimnazije, vest je koja je ovih dana preplavila društvene mreže izazivajući veliko nezadovoljstvo kod svih. Brojne su reakcije građana , profesora književnosti i akademske zejednice. Jedno od pitanja je kako je poezija naše najznačajnije pesnikinje mogla da se nađe na “marginama” posle 30 godina njenog prisustva u školama, počev od osnovnih do srednjih. U pitanju je zbirka poezije “Tražim pomilovanje” koja je u programu za četvrti razred, i izbor poezije u trećem razredu. Zadužbina Desanke Maksimović je uputila žalbu nadležnim institucijama koju su, između ostalih, podržali Matija Bećković, Ljubomir Simonović, Milovan Danojlić i Milosav Tešić.

U obrazloženju ovakve odluke Komisija Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja navodi kako se poezija pesnikinje ne uklapa u „okvir epohe“, prenose beogradski mediji.

„Vanvremenost Desanke Maksimović ne uklapa u poetičke okvire epohe, te da postoji bojazan da bi i učenici pogrešili u vrednovanju njene poezije, umanjujući njen značaj“. Ipak, razmatrajući zahtev Zadužbine, predložili su da se zbirka nađe u programu za prvi razred gimnazije, uz zaključak da bi „na ovaj način zbirka našla svoje pravo mesto kao odjek književne epohe srednjeg veka“, objašnjeno je iz komisije Zadužbini Desanke Maksimović,  a prenose beogradski mediji.

Šta o tome misle u Uniji sindikata prosvetnih radnika u čijim se redovima nalaze i profesori književnosti pitali smo Jasnu Janković, predsednicu Unije. Ona smatra da je u pitanju nenamerna greška i da ima dovoljno vremena da ona bude ispravljena.

“Iskreno se nadam da je u pitanju nenamerna greška s obzorom na velike promene koje su pretrpeli gimnazijski programi od prvog do četvrtog razreda, ubacivanje novih predmeta. Bilo je tu i novih sadržaja pa se u tom desila  nenamerna greška da Desanke Maksimović uopšte ne bude u srednjim školama. Desanka Maksimović se detaljno radi u osnovnoj školi, očev od petog do osmog razreda”, kaže Jasna Janković.

Kada se radi o srednjim stručnim školama , kaže ona, Desanka Maksimović se radi u okviru izbora rane  poezije i obrađuje se u četvrtom razredu i to baš zbirka “Tražim pomilovanje”.

Jasna Janković; Foto: Privatna arhiva

“Nema nikakvog razloga da se jedna  takva pesnikinja proučava četiri godine u višim razredima osnovne škole, a da je uopšte nema u srednjim školama. To prosto nije logično. Zbirku “Tražim pomilovanje” svakako treba ostaviti i naći joj mesto  u programu. Lično smatram da nije ništa dramatično id a još imamo vremena da sve popravimo jer učenici o kojima govorimo sada završavaju  drugi razred srednje škole i oni do četvrtog razreda i savremene poezije gde i spada Desanka Maksimović, imaju još treću i  četvrtu godinu. Imamo dovoljno vremena da vratimo ili da predložimo model gde će se u četvtom razredu naći ova zbirka bilo u celosti bilo kroz izbor pesama”, kaže Jasna Janković.

Ona zaključuje da je do greške došlo jer se neko nije baš najbolje snašao sa novim sadržajima.

“To su hiljade i hiljade stranica koje su prošle kroz ruke pre svega ljudima iz Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja koji su  početni impuls za sve druge, a onda je to prošlo i Nacionalni prosvetni savet  u kome,  ugrom slučaja i ja sedim, tako da smatram da smo i mi napravili previd, što svakako nije opravdanje, ali smatram da uvek kada imate neke promene vi se isključivo koncentrišete na njih, a nismo obratili pažnju na  nešto što jet u 30 godina, pa kada je već toliko godina prisutno onda ima razloga za to. Nadam se da će ovo pitanje da se reši i to pozitivno”, kaže Jasna Janković, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Sa greškom ili ne, sa previdom ili ne, tek građani su reagovali.  Pokrenuta je i inicijativa na društvenim mrežama, da građani sami kontaktiraju Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja i izraze svoje nezadovoljstvo povodom ovakve odluke. Inicijativu je podržao veliki broj ljudi.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com