DruštvoKultura

Književnik Ivo Andrić četiri puta posetio Niš

Govori književnika i nobelovca Ive Andrića, kao i potonji iskazi o boravku u Nišu, svojevrstan su beleg o razvoju i otvaranju Niša prema svetu nauke i kulture.

„Slike vremena – Andrić u Nišu 1945, 1947, 1965, 1968“ naziv je publikacije autora Jovana Mladenovića muzejskog savetnika u penziji, koja sadrži svedočanstva Andrićevih poseta Nišu.

Život srpskog nobelovca vezuje se za njegov rodni Travnik, Višegrad i Sarajevo, gde je započeo svoje obrazovanje, a potom Zagreb, Beč, Кrakov i Grac, gde je studirao slovensku književnost i istoriju, i doktorirao. Ovom nizu, treba dodati i brojne gradove Evrope gde je Andrića odvela diplomatska služba. Sve do Drugog svetskog rata, koji je proveo u neposrednoj blizini Niša, u Sokobanji.

O njegovim posetama Nišu se malo zna, iako postoje brojni zapisi koji to i dokumentuju.

Foto: S.P.

Ova knjiga upravo ima funkciju kulture pamćenja. Želimo da otrgnemo od zaborava jedan značajan kulturni događaj koji ima istorijsku dimenziju, gledano sa ove distance. Sasvim je prirodno da mlade generacije ne znaju za Andrićev boravak u Nišu koji je označio prekretnicu kulturnog napretka grada“, kaže Jovan Mladenović autor publikacije i muzejski savetnik u penziji.

Foto: S.P.

Andrić je Niš posetio samo četiri puta. Najvažniji dolazak povezan je sa osnivanjem niškog Univerziteta.

Andrić je već tada bio nobelovac i porška osnivanju Univerziteta jednog takvog čoveka imala je legitimitet u javnosti. On je smatrao da je to žižak u tami, da se Niš trgnuo posle vekovnog orijentalnog dremeža i krenuo u jedan kulturni uspon. Njegov govor 15. oktobra 1965. godine na Letnjoj pozornici, pred 4.000 studenata prve generacije niškog Univerziteta, bio je zaista epohalan za našu lokalnu kulturnu istoriju. Dokumentima koje smo uneli u knjigu mlađim generacijama pokušavamo da ukažemo na jedan blistavi momenat u razvoju našeg grada“, ističe Mladenović.

Foto: Narodni muzej Niš

Istraživanjem kulturne istorije grada Niša Mladenović se bavio čitav svoj radni vek, a ova knjiga je dokaz da ni kao penzioner ne miruje. Kao osnovni izvori podataka za knjigu „Slike vremena“ poslužile su dnevne novine, kao i Andrićev govor studentima, koji je Gradina štampala 1972. godine.

Foto: Narodni muzej Niš

Fotografije kojima je knjiga ilustrovana uradio je Jovan Šurdilović, a recenzent je prof. Dr Goran Marković.

Ovo je knjiga koja je urađena po svim standardima muzejskih kataloga. Sadrži autentične fotografije tekstove, dokumenta, građu i zapise. Kroz ovu knjigu saznajemo kako je u septembru 1945. Andrić putovao preko Niša u Sofiju na Kongres tadašnjih bugarskih književnika, zatim kako je u februaru 1948. ovde držao predavanje o Staljingradu. To je bilo pre sukoba sa Sovjetskim Savezom i sukoba Informbiroa. Kniga donosi pojedinosti u vezi sa Andrićevom posetom 1965. godine Nišu, kada je kao prvi važan zvaničnik podržao rad jednog mladog Univerziteta. Njegova najsadržajnija poseta bila je 1968. godine kada je pored Univerziteta posetio Gimnaziju Stevan Sremac, Duvansku industriju Niš, održao čitav niz književnih programa, susreta, razgovora sa tada mladim književnicima. Neki su i danas živi, poput Dimitrija Milenkovića, Dobrivoja Jeftića, Ivana Redija, koji su bili učesnici tih programa. Andrićevi dolasci u Nišu su bili bogati, sadržajni, važni i dragoceni. Nikada nisu bili slučajni i dobro je da o tome sada imamo zapisano u jednoj knjizi, jer će ona ostati kao trajno svedočenje važnih datuma iz naše kulturne istorije“, kaže prof. dr Goran Maksimović.

Foto: S.P.

Publikacijom „Slike vremena – Andrić u Nišu 1945, 1947, 1965, 1968“ Narodni muzej Niš obeležava 127 godina od rođenja srpskog književnika i nobelovca Ive Andrića.

Promocija knjige održana je u prostoru Кnjiževno memorijalne postavke Stevan Sremac / Branko Miljković, gde još danas može da se pogleda izložba posvećena Ivi Andriću.

Ulaz je slobodan.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com