DruštvoMoja priča

Muzej sentimentalnosti

On je jedan od onih koji poseduju veštinu iskrenog postojanja. Nije vreme odnelo utisak i nema tu praznine. Svako potsećanje i misao je dragi trijunf i kao da godine svoje vreme trajno ocrtavaju i ostaju upšamćene. A njegove godine oivičene radnim stažom kojim je prošao, kao da nisu sve rekle. I netreba. Ima vremena i godina koje će reći nerečeno. Tako razmišlja on Jovan Mladenović muzejski savetnik i publicista.

“Posle 40 godina rada na poslovima zaštite kulturnih dobara, u principu sam zadovoljan. Međutim to nije kraj radnog veka, ovo je tek početak. Ja se nalazim u nekom stanju početka novog radnog veka i želim da se posvetim onim temama na kojima nisam možda dovoljno učinio zbog raznoraznih ograničenja a i opisa mog posla.”

Mnogo toga je značajno uradjeno i teško je odrediti šta je to najvažnije ili najmilije što je ostalo muzeju ili gradu Nišu.

“Ono što bi ja izdvojio je jeste stalna, memorijalna književna postavka Stevan Sremac, Branko Miljković kao poseban departman muzeja, kao nukleus budućeg regionalnog muzeja književnosti i to će se sigurno ostvariti u skorijoj budućnosti.”

Takođe drage su mi inicijative koje sam ostvario sa mojim prijateljima. Prevashodno grad kao otvoreni muzej, odnosno muzej sentimentalnosti.

“Želimo da obeležimo dogadjaje, toponime i ličnosti iz naše mladosti da buduće generacije saznaju da smo lepo i časno živeli.”

Jovan Mladenović; Foto: T.S.

Uvek ostaje žal za onim što se nije dovoljno uradilo zbog raznih okolnosti a želja jož uvek postoji.

“Hoću da napišem kulturnu istoriju grada Niša i to će biti pisani spomenik ovom gradu. Nadam se da ću u tome uspeti da će mi vreme pomoći, a ja snage i volje i tekako imam.”

Jovan Mladenović mnogo toga duguje kolegama u Narodnom muzeju od kojih je mnogo naučio a duguje i svojim drugarima iz generacije, svojim rokerima. On jeste jedan Niški lokalni patriota, a tako će i ostati. Bez obzira na sve promene, on ostaje u vremenu kada nam je bilo lepo, u vremenu 70 tih. To je kao kada i sam ima svoje snove. Zakoračiš u njih i snovi se vrate.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com