Društvo

“Informiši se, uposli se”

Udruženje mladih sa invaliditetom “Kišobran” održaće prvu radionicu u okviru okviru projekta “Informiši se, uposli se” koji se finansira iz budžeta Grada Niša, posredstvom Konkursa za finansiranje i sufinansiranje projekata za mlade u 2019. godini.

Radionica će biti održana u sredu, 28. avgusta u 13 časova, u prostorijama koje se nalaze na prvom spratu Tržno-poslovnog centra kalča Bi-42, Obrenovićeva bb.

Projekat „Informiši se, uposli se“ bavi se edukacijom mladih i njihovim osnaživanjem za pokretanje sopstvenog biznisa. Edukacija će se sastojati iz teorijskog i praktičnog dela. Na radionici koju će održati ekonomski stručnjak učesnici projekta moći će da nauče šta im je sve od dokumenata potrebno, koje korake moraju da obave i koliko im je para potrebno da bi registrovali sopstveno preduzeće, radnju ili poljoprivredno gazdinstvo.

“Tri radionice bić održane na terenu, odnosno u uspešnoj porodičnoj firmi, porodičnoj radnji i poljoprivrednom gazdinstvu koje se bavi plasteničarskom proizvodnjom povrća. Mladi će neposredno od vlasnika moći da saznaju kako izgleda rad u privatnom sektoru. Njihovi primeri mogli bi da im budu podstrek za otvaranje sopstvene firme, radnje ili gazdinstva. Po okončanju radionica na terenu mladi će na jednoj radionici predstaviti svoje biznis ideje, a glasanjem na fejsbuku biće bi izabrana najbolja ideja za pokretanje posla”, kažu u Udruženje mladih sa invaliditetom “Kišobran”.

Problem nezaposlenosti u Srbiji je veliki a posebno među mladima. Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje stopa nezaposlenosti mladih u Srbiji je 31,2 odsto. Među nezaposlenim mladim ljudima najviše je onih između 25 i 30 godina, a više od 60 odsto njih nema nikakvo radno iskustvo, dodaju u Udruženju.

“Prema najnovijim podacima na evidenciji niške filijale Nacionalne službe za zapošljavanje od ukupno 35.796 nezaposlenih lica na području Nišavskog okruga, njih 7.648 su starosti do 30 godina, što je 21, 4 odsto. Od ukupno 636 osoba sa invaliditetom koje se trenutno nalaze na evidenciji Filijale Niš njih 108 su starosti do 30 godina”, navode podatke iz ovog Udruženja.

Mladi u Srbiji su grupa stanovništva koja je među najizloženijim riziku od siromaštva. “Visoka izloženost riziku od siromaštva između ostalog posledica je visoke stope nezaposlenosti mladih, ali i velikog broja mladih koji pored toga sto nisu zaposleni, nisu u sistemu obrazovanja i ne usavršavaju se. Ovo su faktori koji vode ka siromaštvu”, dodaju iz Udruženja.

Zvanična statistika pokazuje da trenutno 10,4 odsto od ukupnog broja zaposlenih mladih čine oni koji su pokrenuli sopstveni biznis.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com