Društvo

“I posle sedamnaest godina, opet smo na početku”

Svake godine 5. oktobra građani, mediji, civilni sektor i političke stranke govore o političkim promenama koje su se pre 17 godina dogodile, i njihovim posledicama. Dan kada su se očekivali najznačajniji rezultati – 6. oktobar, umesto simbola promena, postao je simbol „nedovršene revolucije”.

Učesnici tribine “Kažem 6. oktobar, mislim sloboda” Ivan Novković iz fondacije PONS, Ivana Petrović iz City Radija, Dragan Đorđević iz Odbora za ljudska prava usaglasili su se da je Srbija kao zemlja nakon 2000. godine donela neke od potrebnih zakona, ali ih ne primenjuje.

“Ljudi sa invaliditetom imaju dva ključna problema: pravo na kretanje i slobodu kretanja, a prost primer za to je gradski saobraćaj. 6. Oktobra smo svi mi krenuli ka ostvarenju pravne države. Ono što jeste kod nas, to je, da se zakoni u Srbiji menjaju i donose, ali se ne primenjuju, što je veliki problem za sve nas, a pogotovo za ljude sa invaliditetom.” – rekao je Ivan Novković iz PONS fondacije koja se bavi radom dobročinog ostvarivanja opštekorisnih ciljeva utvrđenih Statutom Fondacije, u oblasti unapređenja ljudskih prava osoba sa invaliditetom, socijalne i zdravstvene zaštite i pružanja podrške svakoj vrsti indivualnog i udruženog delovanja osoba sa invaliditetom koje ima za cilj poboljšanje uslova života osoba sa invaliditetom i njihovo potpuno ostvarivanje u svim oblastima kojima se bave.

Kroz anketu građana Niša a i samih zaključaka učesnika Foruma, prava koja su ugrožena jesu sloboda govora, pravo na besplatnu pravnu pomoć, sloboda mišljenja, kao i sloboda medija.

Ivana Petrović, iz City radija u Nišu, zaključila je da je problem slobode medija veliki i da tribine koje se širom Srbije održavaju za slobodu medija da su jedan od “dobrih početaka”.

“Kada govorimo o slobodi medija danas, mi smo, opet posle 17 godina na početku.” – dodala je Ivana.

Na samom kraju, na pitanje šta se treba menjati, učesnici su dodali da se zakoni moraju primenjivati, a da je ključna stvar jačanje svesti kod ljudi.

Gradski forum organizuje Fondacija PONS u saradnji sa Media i reform centrom Niš.

Gradski forum je deo projekta „Partnerstvo za održivi razvoj” koji realizuje konzorcijum organizacija civilnog društva. Cilj je povećanje učešća građana u održivom razvoju zajednice kroz iniciranje redovne i direktne komunikacije između građana i predstavnika vlasti, ali i jačanje saradnje i komunikacije organizacija civilnog društva i medija sa nosiocima vlasti i insitucijama, što predstavlja osnovu svakog demokratskog procesa.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com