Društvo

Novinari nisu “sluge” političarima

Etiketiranje novinara, određivanje njihove podobnosti, ili (ne)podobnosti, vređanje, ponižavanje, nipodaštavanje, česta je pojava poslednjih godina, bilo da dolazi od partija vlasti, ili opozicionih političkih organizacija. Pravo na slobodu izražavanja, koje bi trebalo da bude osnovni postulat u novinarskoj profesiji gotovo da su svi zaboravili. Položaj novinara je katastrofalan, a sve kategorije koje su nekada predstavljale vrh novinarske profesije danas su ugrožene.

Politički pritisci i kontrolora tržišta reklama nadjačali su profesiju, a bez slobodnih medija nema ni demokratskog društva.

Na ovaj sve učestaliji problem ukazao je i direktor City Grupe Oliver Paunović. On je na svojoj facebook strani poručio političarima, bilo onima koji su u vlasti, ili u opoziciji, da prestanu više da ga zovu za tekstove koje su objavile Niške Vesti. Ovu objavu, kaže, kod njega su izazvala česta sugerisanja, mešanje u uređivačku politiku, nametanje tema od strane političke javnosti Niša.

Oliver Paunović, direktor City Grupe

“Novinari Niških Vesti će objavljivati vesti onako kako oni misle da treba. I nemojte da pokušavate da uredjujete moj portal. Niti sam ja nečija pr agencija, niti sam nečiji potrčko, a nisam ni veverica da se igrate sa mnom. Ja ne znam šta vi zamišljate da ste Bogom dani, da ste kraljevi politike i da novinari treba da budu vaše sluge. I da, još nešto, ko se kako bude ponašao prema meni i novinarima Niških Vesti, tako ćemo i mi da se ponašamo prema toj osobi. Znači svaki pritisak na naše novinare objavićemo javno i prijaviti policiji. Ako je neko objektivan i ne bavi se ličnim životima pojedinaca to su Niške Vesti. Ali ako se vi bavite nama, počećemo i mi da se bavimo vama. A to nije dobro za vašu “političku” karijeru”, istakao je Paunović.

Da je pritisak na medije u Srbiji sve učestaliji, “priznalo” je i Ministarstvo kulture i informisanja, kada je pozvalo sve učesnike u javnom životu da ne vrše pritisak na medije i medijske radnike i da se uzdrže od bilo kakvog napada na njih.

U saopštenju su tada naveli da retorika koja se upućuje novinarima nije primerena ozbiljnim akterima političke scene.

Violeta Milićević, glavni i odgovorni urednik

“Ukoliko je i Ministarstvo prepoznalo problem i istaklo da niko nema prava da etiketira novinare, a pogotovu ne da njihovu podobnost određuje na osnovu redakcije u kojoj rade i ukazalo da je svako vređanje i nipodaštavanje novinara i njihovog posla, bez obzira od koga dolazi neprimereno, ja mogu jedino da se složim sa tim, ali i da se nadam da će politički akteri tu preporuku poštovati”, rekla je urednik Niških Vesti Violeta Milićević.

Novinarska profesija je godinama unazad sistemski urušavana. Pritisak na medije ne podrazumevaju samo pretnje, on može da bude i ekonomske prirode. Finansiranje medija se sprovodi selektivno, odnosno novac dobijaju samo “poslušnici” vlasti, dok su ovi drugi prepušteni sami sebi i privatnom sektoru, koji je takođe urušen.

Ukoliko znamo da je sloboda medija i izražavanja osnova demokratskog društva, onda možemo samo da zaključimo da smo mi u Srbiji daleko od demokratije.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Ako ste vec tako jaki na recima budite i na delima i ako zaista nema pritisaka, cenzure i auto cenzure onda predlazem sledece:
    Dom zdravlja Nis je ustanova pod nadleznoscu Vlade Srbije i ministarstva zdravlja tako da je sve sto se tamo desava od javnog znacaja i mora biti dostupno javnosti.
    – kako je Jerkan direktor a ima skoro 66god, ko mu je to dozvolio i na osnovu kog zakona
    – kolika je njegova plata, koliko placenih i ne placenih funkcija ima on i ona njegova pomocnica
    – zasto je placao radnike u covid-u samo 22.5h prekovremenog rada sto je oko 10.000 kada su imali slobodnu samo jednu subotu i nedelju mesecno.
    – da se provere transakcije radnicima vece od 100.000 i na osnovu cega je taj novac isplacivan.
    Eto… Ako ne Vi onda bilo koji istrazivacki mediji. Pozdrav

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com