Društvo

Hor iz Portlanda i Džoan Kenedi otpevali pesmu o Nišliji Jovanu Miliću

Multikulturalni hor „Pihcintu“ iz Portlanda, Sjedinjene Američke Države, nedavno je objavio pesmu nazvanu „A song for Jovan“, koja je napisana po motivima života mladog nišlije Jovana Milića, inače, jednog od najboljih studenata niškog Mašinskog fakulteta. Kako sam Jovan kaže, ni u snu se nije nadao da će nekada neko sastaviti pesmu o njemu, a još manje otpevati je.

„Ni u najluđim snovima se nisam nadao da će neki hor ili bilo ko napisati pesmu o mom životu. Posebno mi je drago da se radi o multikulturalnom horu, o horu koji čine deca migranata, deca koju život nije mazio i deca sa mnogo težim pričama od moje, oni su prava inspiracija, a ne ja“, kaže  Jovan. „Projekat ovog hora je velika motivacija za mene da nastavim da budem dobar student i da nastavim sa aktivizmom. Naravno, zbog zaposlenja, aktivizam će biti zastupljen u manjoj meri u narednom periodu, ali to ne znači da ga neće biti“, iskren je Milić.

Da Jovan ne miruje i tokom letnjih meseci dokazuju i brojne aktivnosti na fakultetu, ali i van njega, od ispita mu je ostao samo jedan ispit i to vezan za oblast iz koje ima dve medalje sa takmičenja, a kako kaže planira da što pre diplomira. Pored pripreme diplomskog ispita koji je vezan upravo za omladinski aktivizam i problem nezainteresovanosti mladih za isti, a gde mu je mentor profesor dr Miloš Milovančević, Jovan radi i na svom naučnom projektu koji je vezan za ekonomiju Srbije.

„Rad trenutno nosi radni naziv „Ekonomija u svetu. Svet u ekonomiji“ , kroz ovaj rad želim da istražim ekonomsko stanje naše zemlje i da ga uporedim sa ekonomijama sveta. Da vidim, šta možemo mi da promenimo u našem sistemu, da bismo postali jača ekonomska sila. U prvom delu rada, pravim paralelu između Danske i naše zemlje. I da, verovali ili ne,  moguće je napraviti paralelu između naše dve države“, kaže Jovan o svom novom projektu.

Podsetimo, Jovan Milić je još kao srednjoškolac iskazivao ljubav prema nauci i tehnici, te je već u prvoj godini srednje škole osvajao prva mesta na takmičenjima iz robotike, monitoringa, informatike i drugih tehničkih predmeta. Svi ti rezultati, ali i njegovi rezultati na polju društvenog aktivizma rezultirali su da Jovan dobije nagradu Grada Niša „11.januar“, a da par godina kasnije bude jedini student odlikovan Sretenjskom medaljom, koju po tradiciji uručuje predsednik Republike na Sretenje svake godine. Uvek je sa ponosom donosio priznanja na kako sam kaže svoj Mašinski fakultet, posebno na katedru na kojoj studira, a to je katedra za inženjerski menadžment.

Foto: Hor “Pihcintu”, arhiva

Sa druge strane Kon Fulam, glavni „krivac“ za ovaj projekat i osnivač, odnosno direktor hora „Pihcintu“, kaže da ga je Jovanova priča zadivila i da smatra da je potrebno da i drugi mladi ljudi slede njegov primer.

„Kroz stihove ove pesme želimo da podržimo Jovanovu veoma važnu misiju, a to je misija vrednog učenja, bavljenja naukom i pomoć gladnima, budući da su mnogi od mojih članova hora doživeli glad i lišavanje”, izjavio je Kon Fulam.

Članovi „Pihcintu“ hora su deca između 9 i 24 godina starosti. Do sada je oko 300 devojčica pevalo u horu, za 14 godina postojanja istog. 100 posto tih devojčica je završilo srednju školu, a 85 posto je završilo neki koledž, što pokazuje da i migranti mogu da budu uspešni i završe započeto. Brojne članice hora se vraćaju horu, nakon završenog koledža, takav primer je sa Bridžet Duong, koja ima 22 godine i veoma je aktivni član hora u sadašnjosti. Ovaj hor je pevao u Kenedi Centru, Ujedinjenim nacijama i u brojnim drugim institucijama, gde su bili pozvani. Voleli bi jednog dana da posete i Srbiju.

„Osnovao sam hor kako bih mladim devojkama i ženama vratio glas, jer je to prva stvar koju izgubite kada se preselite u zemlju, koja govori drugačiji jezik. Kroz hor sam se trudio da im usadim samopouzdanje da ustanu i govore svima, kako bi čuli njihove priče. Koliko ja znam, na svetu ne postoji drugi hor koji predstavlja 22 države sveta, koji čine deca migranata i deca sa teškim životnim pričama”,  kaže Kon Fulam i dodaje da i samo ime hora ima neku simboliku: „Hor je dobio ime motivisan indijanskom rečju „passamaquoddy“, koja znači „kada ona peva , njen glas se čuje daleko“, a njihovi glasovi su putovali širom sveta i zaista su se daleko čuli. Inače, „passamaquoddy” su indijansko pleme iz države Majna, u kojoj i živimo“, ističe Kon.

Pesmu je otpevao hor „Pihcintu“, dok je glavni vokal čuvena kanadska, više puta nagrađivana kantri pevačica Džoan Kenedi, koja se proslavila još 1982. godine u talent programu Kanadske televizije. Njen prvi album pod imenom „Ja sam velika devojka“, izašao je još 1983. godine. Pesma će izaći i na novom CD-u hora, koji će poštom stići i na Jovanovu adresu u Nišu.

Jovan trenutno završava Mašinski fakultet, gde važi za jednog od najuspešnijih studenata, san mu je da ostane u svojoj zemlji i da se zaposli u struci, ali i da nastavi da kontinuarno menja svoje naselje, grad, državu, a možda jednog dana zaista i promeni svet.

Pesmu je moguće poslušati na internet sajtu hora „Pihcintu“ i na jutjub kanalu Kona Fulama, ili klikom ispod.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com