Društvo

Haljine izašle iz smeća

Jana Petrović je mlada niška umetnica koja se sa svojih dvadesetak godina pokazala i dokazala na mnogim poljima. Sada je student Fakulteta umetnosti, odsek kostimografija u Beogradu a radila je i kao šminkerka u Akademskom pozorištu u Nišu, stilista džez bendova, scenograf I kostimograf u predstavama Umetničke škole u Nišu, bavila se izradom nakita, radila u Turističkoj agenciji, bila u Mladim ambasadorima i pionir je eko dizajna koji je kao umetnost veoma priznat u svetu.

Našu pažnju Jana je privukla upravo eko dizajnom.
– Moj maturski rad je iz ove oblasti. Uradila sam skulpturu visoku 2,5 metra koja je sastavljena od materijala za reciklazu. S obzirom da je napravljena od raznorodnog materijala, skulpturu sam nazvala Frankenstajn.

Koristila sam papir, salvete, žicu i filtere. U skulpturu, koja je rađena za Noć muzeja, uklopila sam šest elemenata: lik Frankenštajna, Mocarta, Perika, Mokranjca, Šekspira….kostim je iz 16.veka zbog čega je i Frankenštajn žensko, sujeverje – crna macka i merdevine. A poruka koju ovo reciklirano biće salje je – da ne treba bacati đubre, već ga treba iskoristiti na kreativan način.

Ideja da upiše bas eko dizajn u Beogradu i bavi se ovim poslom, sinula je u Janinoj glavi još u srednjoj školi, kada je dobila zadatak da napravi neku haljinu od materijala za reciklažu.

– Dok sam bila u supermarketu spazila sam neke cevčice i pomislila – Bože, kako bi bilo dobro da od cevčica napravim haljinu. Izložila sam ideju nastavnici, napravili smo projekat i u saradnji sa Arhus centrom priredili pet-šest revija haljina od recikliranog materijala. Mogu vam reći da je to bio pun pogodak.

Jana se, definitivno, opredelila da u životu bude eko dizajner, koliko god to nekome danas besmisleno zvučalo.

Eko dizajn, održivi dizajn ili dizajn zaštite životne sredine, polazi od pretpostavke da efekti koje proizvod ima na životnu sredinu treba da se umanje i uzmu u obzir u svim fazama životnog ciklusa. I da se sve, što zovemo otpadom, pretvori u materijal za novi proizvod.

Ekologija danas postaje sve važnija, a eko dizajn hit u svetu. Jana je to osetila i uhvatila da promoviše upravo ovu granu umetnosti, koja joj je u konačnom postala i životno opredeljenje. Ko zna, mozda će kroz par godina, taman dok zavrsi fakultet, Jana Petrović iz Niša biti među prvim eko dizajnerima u Srbiji čije ćemo revije sa divljenjem gledati, ne verujući da su haljine pred nama praktično izašle iz naše kante za otpatke.(S.V)

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com