Zdravlje

Grip u Nišu se širi, ali ne i vesti o tome

U jeku sezone oboljevanja od gripa novinari i uopšte niška javnost ostali su bez informacija „iz prve ruke“ o broju obolelih od te bolesti i njihovom stanju.

Klinika za infektivne bolesti i u uprava Kliničnog centra Niš još nisu zvanično potvrdile da ne mogu više da daju informacije o gripu, ali od minule subote u ovim ustanovama ne može da se dobije odgovor ni na jedno pitanje koje gradjane i te kako interesuje.

Direktor Instituta za javno zdravlje Niš dr Miodrag Stojanović pisanim putem odgovorio je na pitanje novinara u vezi epidemije gripa i poput zaposlenih u KC Niš uputio novinare na Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

„Sve zvanicne informacije dobićete od Instituta „Batut“ koji prikuplja i obradjuje sve podatke, a u cilju blagovremenog i preciznog izveštavanja“, naveo je Stojanović.

Stručnost zaposlenih na Institutu za javno zdravlje „Batut“ svakako niko ne osporava, ali je činjenica da se u toj ustanovi teško može doći do blagovremenih informacija koje se tiču gripa u Nišu.

Poslednji izveštaj o broju obolelih i preminulih od komplikacija izazvanih gripom na sajtu Instituta je od petka, 8. februara.

Za nove podatke zadužena je portparolka te ustanove, ali ni od nje se ne mogu dobiti zato što ih je „već dala Novinskoj agenciji Tanjug“. Umesto podataka dobija se uputstvo da se izveštaj preuzme od Tanjuga. Kada će ga tamo biti, to novinari u Nišu samo mogu da nagadjaju.

Iako nema zvanične potvrde da broj obolelih od gripa raste, svi oni koji su tokom proteklih dana morali da odu do neke od zdravstvenih ustanova mogli su u to i lično da se uvere.

Ispred lekarskih ordinacija se čeka u kolonama, a najveći broj obolelih žali se na siptome sličnim onim koje grip izaziva – visoku temperaturu, kašalj, bolove u mišićima.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje u Nišu je do prošle nedelje bilo 3.800 obolelih od gripa. Na Klinici za infektivne bolesti tokom vikenda bilo je na lečenju 38 obolelih, a na Dečijoj internoj klinici osmoro. Šest osoba preminulo je usled komplikacija izazvanih gripom.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com