Društvo

Episkop niški Arsenije: Zakon o slobodi veroispovesti diskriminatorski

Zakon o slobodi veroispovesti koji je Crna Gora izglasala u noći između 26. i 27. decembra 2019. godine, je diskriminatorski, rekao je episkop niški Arsenije za TV Belami.

Episkop je rekao da je pre usvajanja ovog zakona postignut dogovor sa svim verskim zajednicama na teritoriji Crne Gore osim sa SPC.

Između predstavnika crnogorskih vlasti i SPC nije bilo nikakvog dijaloga, tako da je u tom pogledu ovaj zakon diskriminatorski. S druge strane, tim zakonom je omogućena konfiskacija, oduzimanje imovine Srpskoj pravoslavnoj crkvi na teritoriji Crne Gore, jer novi zakon podrazumeva da svako posedovanje imovine SPC, koje ne može biti dokazano za period do 1918. godine, postaje državna svojina. To je kao kada bismo dokazivali da Manastir Studenica ili Manastir Žiča, iako za to nemamo dokumenta, nije crkvena imovina. To je besmisleno i van svakoga razuma“, rekao je Vladika Arsenije.

Ukoliko Crna Gora pretenduje da bude moderna evropska država, ovim zakonom čini upravo suprotno, odnosno legalizuje otimanje imovine Srpskoj pravoslavnoj crkvi, navodi niški episkop i naglašava da su reakcije naroda poslednjih dana opravdane.

Narod je ustao u zaštitu svojih svetinja. Nije malo da 15 hiljada ljudi izađe u Podgorici, ili 10 hiljada u Bijelom Polju i širom Crne Gore. Žalosno je što u ove dane, pred praznik Božića, narod u Crnoj Gori doživljava poniženje. Volju naroda vlast ne bi trebalo da zanemari. Mi se svi molimo i nadamo se da vlast u Crnoj Gori povuče zakon, i bez incidenata, mirno, kroz dijalog, pronađe pravo i pravično rešenje koje će biti na korist ne samo Srpske pravoslavne crkve, nego i svih crkava i verskih zajednica koje deluju i žive na teritoriji Crne Gore“, istakao je Epikop niški Arsenije.

Foto: S.P.

U znak podrške obespravljenom i stradajućem sveštenstvu, monaštvu i verskom narodu u Crnoj Gori, u pravoslavnim hramovima niške eparhije svakodnevno se služe molebni, a u subotu je organizovana i litija od Hrama Svetog cara Konstantina i carice Jelene do hrama Svetog Vasilija Ostroškog.

Episkop niški Arsenije prihvatio je poziv građana da predvodi Krsni hod radi molitvene podrške eparhije niške i našeg naroda narodu Crne Gore kome se otimaju svetinje.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pročitaj i :
Close
Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com