DruštvoVideo

Hram Svetog Vasilija Ostroškog otvoren za vernike

Svetom Arhijherejskom liturgijom počeo je svakodnevni bogoslužbeni život u hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Duvaništu. Liturgiju je predvodio episkop niški Arsenije kojom je i započet redovni bogoslužbeni život u ovom velelepnom, ali još uvek nedovršenom hramu, posvećenom jednom od najvećih izdanaka našeg roda.

Meštani ovog naselja još uvek dobro pamte maj 1999. godine, kada je Duvanište, kao i ceo Niš, bilo podvrgnuto stravičnom bombardovanju iz vazduha, no, uprkos tome, nije bilo žrtava. Zato ovaj hram i predstavlja manifestaciju blagodarnosti svih Nišlija Svetitelju koji ne ostavlja svoj narod, već ga uvek štiti i čuva, predstojeći za nas pred Prestolom Tvorca.

“Danas je veliki dan za Grad Niš. Građani Niša su dugo očekivali ovaj trenutak. Godinama se govorilo o podizanju hrama u naselju Duvaništa. To se obistinilo 23 godine nakon bombardovanja, a 7 godina od početka izgranje.”, rekao je episkop niški.

Foto: eparhijaniska.rs

“Blagosloven je Gospod jer čudesno pokaza milost svoju gradu utvrđenom”, reči su iz psalma Davidovog koje su uklesne na zapadnom ulazu u ovaj hram.

“Ove reči su izraz naše blagodarnosti Bogu, koji je učinio čuda 12. maja 1999. godine, na praznik Svetog Vasilija Ostroškog, kada je grad Niš zasipan bombama, a da niko nije nastradao. One su podsetnik svima onima koji budu ulazili u ovaj hram na neizrecivu ljubav i milost Božju.”, kazao je episkop niški Arsenije.

Na samom početku, Preosvećeni Vladika je izvršio čin malog osvećenja hrama, po čemu je u nastavku odslužena i Sveta Evharistija. Toržestvu i značaju ove službe doprinelo je prisustvo velikog broja vernog naroda, čije mnoštvo je preispunilo hram i hramovnu portu.

Foto: eparhijaniska.rs

Među prisutnima bili su i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, general-potpukovnik Milosav Simović, komandant Кopnene vojske Srbije, predsednici niških gradskih opština, direktor niškog Кliničkog centra, načelnik Policijske uprave u Nišu, kao i mnogi drugi.

Foto: eparhijaniska.rs

 

Ovo vaskoliko sabranje pokazuje da izgradnja ove svetinje, koja će biti na ponos čitavoj Eparhiji niškoj, ne predstavlja samo želju sveštenstva i naroda, već i svih institucija na svim nivoima, predstavljajući tako pravi primer jedinstva do koga dovodi ljubav prema Gospodu Bogu i Svetima Njagovim.

Novac za igradnju hrama izdvojen je iz budžeta grada Niša, Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Vlade Republike Srbije, a bilo je i mnogo priloga koje su dali sami vernici. U narednom periodu predstoji izgradnja zvonika i živopisanje hrama. Hram će u potpunosti biti završen za nekoliko godina, kada će biti urađeno i veliki osvećenje.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com