Dualno obrazovanje – put ka novim kadrovima
U Regionalnoj privrednoj komori Srbije održan je sastanak u organizaciji Ugostiteljsko-turističke škole iz Niša i Regionalne privredne komore Niš sa predstavnicima ugostiteljsko-turističke privrede. Tema sastanka je bila „Dualni model obrazovanja- put ka novim kadrovima“.
Koliko je ovaj sastanak važan pokazuje i to što su sastanku prisustvovali direktor Regionalne privredne komore Aleksandar Milićević, Jelena Čvorović, samostalni stručni saradnik RPK Niš, direktorka Ugostiteljsko-turističke škole Dragana Minčić, koordinator praktične nastave UTŠ Marijana Andrejić, načelnik Školske uprave Niša Predrag Nešović sa svojim savetnikom Draganom Ilićem kao i predstavnici Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika Niš i Udruženje ugostitelja „Konstantin“.
„Ugostiteljsko-turistička škola je dugi niz godina socijalni partner sa velikim brojem kompanija ugostiteljsko-turističke privrede kroz takozvani školski model učenja, ali se na današnjem sastanku govorilo o potrebi uvođenja dualnog modela obrazovanja, koji će ovu saradnju unaprediti na najbolji mogući način i pripremiti novi kadar“, kažu u Ugostiteljsko-turističkoj školi.
Ugostiteljsko-turističkoj privredi je kadar koji na ovaj način stiče praksu i te kako potreban.
„Kroz ovaj model obrazovanja, učenici stiču znanje i u školi kroz teorijsku iastavu i vežbe, i u kompaniji, putem učenja kroz rad. Učenici su na taj način, kada završe školovanje, osposobljeni da odgovore konkretnim zahtevima privrede. S druge strane, kompanije neće morati da ulažu dodatna sredstva na organizovanje obuke novih radnika i skraćuju vreme za selekciju novih kandidata i uvođenje u posao novih radnika“, dodaju u školi.
Ugostiteljsko-turistička škola smatra da je u najvećem interesu učenika uvođenje dualnog modela obrazovanja jer je to najbolji način da učenici steknu neophodna znanja, veštine i iskustva.
Predstavnici Ugostiteljsko-turističke škole i Regionalne privredne komore su upoznali ugostiteljsko-turističku privredu sa prednostima dualnog modela obrazovanja i načinima da se uključe u ovaj vid obrazovanje koji predstavlja budućnost kako za privredu tako i za mladi kadar koji se školuje.
Ugostiteljsko-turistička škola priprema već dugi niz godina nezamenljive poslenike u ugostiteljstvu i turizmu, a ove godine nudi atraktivne i tražene obrazovne profile: kuvar, konobar, poslastičar, kulinarski tehničar, hotelsko-restoraterski tehničar i turistički tehničar.
Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.