Društvo

Dualno obrazovanje – put ka novim kadrovima

U Regionalnoj privrednoj komori Srbije održan je sastanak u organizaciji Ugostiteljsko-turističke škole iz Niša i Regionalne privredne komore Niš sa predstavnicima ugostiteljsko-turističke privrede. Tema sastanka je bila „Dualni model obrazovanja- put ka novim kadrovima“.

Koliko je ovaj sastanak važan pokazuje i to što su sastanku  prisustvovali direktor Regionalne privredne komore Aleksandar Milićević, Jelena Čvorović, samostalni stručni saradnik RPK Niš, direktorka Ugostiteljsko-turističke škole Dragana Minčić, koordinator praktične nastave UTŠ Marijana Andrejić, načelnik Školske uprave Niša Predrag Nešović sa svojim savetnikom Draganom Ilićem kao i predstavnici Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika Niš i Udruženje ugostitelja „Konstantin“.

 „Ugostiteljsko-turistička škola je dugi niz godina socijalni partner sa velikim brojem kompanija ugostiteljsko-turističke privrede kroz takozvani  školski model učenja, ali se na današnjem sastanku govorilo o potrebi uvođenja dualnog modela obrazovanja, koji će ovu saradnju unaprediti na najbolji mogući način i pripremiti novi kadar“, kažu u Ugostiteljsko-turističkoj školi.

Ugostiteljsko-turističkoj privredi je kadar koji na ovaj način stiče praksu i te kako potreban.

 „Kroz ovaj model obrazovanja, učenici stiču znanje i u školi kroz teorijsku iastavu i vežbe, i u kompaniji, putem učenja kroz rad. Učenici su na taj način,  kada završe školovanje,  osposobljeni da odgovore  konkretnim zahtevima privrede. S druge strane,  kompanije neće morati da ulažu dodatna sredstva na organizovanje obuke novih radnika i skraćuju vreme za selekciju novih kandidata i uvođenje u posao novih radnika“, dodaju u školi.

Ugostiteljsko-turistička škola smatra da je u najvećem interesu učenika uvođenje dualnog modela obrazovanja jer je to najbolji način da učenici steknu neophodna znanja, veštine i iskustva.

Predstavnici Ugostiteljsko-turističke škole i Regionalne privredne komore su upoznali ugostiteljsko-turističku privredu sa prednostima dualnog modela obrazovanja i načinima da se   uključe u ovaj vid obrazovanje koji predstavlja budućnost kako za privredu tako i za mladi kadar koji se školuje.

Ugostiteljsko-turistička škola priprema već dugi niz godina nezamenljive poslenike u ugostiteljstvu i turizmu, a ove godine nudi atraktivne i tražene obrazovne profile: kuvar, konobar, poslastičar, kulinarski tehničar, hotelsko-restoraterski tehničar i turistički tehničar.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com