Obrazovanje

Dualno obrazovanje u Trgovinskoj školi Niš

U Šumadijskoj 1a u Nišu, u širem centru grada, na pola puta između autobuske i železničke stanice, nalazi se Trgovinska škola, sa tradicijom dužom od veka. Za 130 god.postojanja, kroz Trgovinsku školu prošlo je stotine genercija.

Danas Trgovinska škola Niš redovnim školovanjem, obrazuje učenike sledećih obrazovnih profila (smerova):

 Komercijalista-četvorogodišnji
 Trgovinski tehničar-četvorogodišnji
 Trgovac-trogodišnji

Poseduje savremene trgovinske, komercijalne i informatičke kabinete gde se za izvođenje nastave koristi najsavremenija oprema.

Učenici obavljaju praktičnu nastavu po dualnom  modelu -učenje kroz rad , koje podrazumeva jedan do dva dana nedeljno u kompanijama i tim danima nema nastave u školi ( kompanije: DM, DEICHMANN, P…S…fashion, Zavod za udžbenike, AS, Čičo Ričo….).

Praksa je plaćena i na godišnjem nivou iznosi do 100 000,(sto hiljada dinara) uz značajan Bonus kompanije i podrške države (45 000).

Vlada Srbije usvojila je krajem prošle godine Uredbu o podršci Dualnom obrazovanju.

To znači, da će oni koji upišu zanimanja po dualnom modelu, primati mesečnu nadoknadu (9 meseci ) od države i taj iznos će biti uplaćivan učenicima preko namenskog računa koji će biti otvoren u Poštanskoj štedionici.

Navedene kompanije nude učenicima, koji kod njih obavljaju praksu, plaćeni honorarni rad (preko učeničkih i omladinskih zadruga) tokom letnjih meseci i za vreme povećanog obima posla (na primer, Nova godina, 8.mart, Uskrs….)

Trgovinska škola Niš je među prvim školama koje obrazuju učenike po DUALNOM modelu obrazovanja, na osnovu potražnje privrede i u saradnji sa Regionalnom Privrednom komorom.

Posle završenog školovanja učenici imaju mogućnost zapošljavanja u kompanijama u kojima su obavljali praksu-učenje kroz rad.

U Trgovinskoj školi je organizovan 28. maja Dan otvorenih vrata i dualnog obrazovanja u saradnji sa Regionalnom privrednom komorom, Školskom uparavom i kompanijama koje su u sistemu dualnog obrazovanja.

Tako je budućim učenicima i roditeljima predstavljena Trgovinska škola, kompanije kod kojih se obavlja Praktična nastava po dualnom modelu, obrazovni profili i vannastavne aktivnosti.

Učenici Trgovinske škole mogu da nastave školovanje na najelitnijim fakultetima, a takođe mogu i da se prekvalifikuju, dokvalifikuju i specijalizuju vandredno na svim pomenutim smerovima u Trgovinskoj školi Niš.

 

 

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com