Kultura

Dobro jutro iz Montevidea, Milena Injac diriguje u Urugvaju

Dirigent Milena Injac, redovni profesor na niškom Fakultetu umetnosti, nalazi se u Montevideu u Urugvaju u kome će 10. i 11. aprila  dirigovati orkestrom Juvenil Sodre, jednim od vodećim nacionalnih orkestara u Južnoj Americi, horom i baletom. U Niš se vraća 13. aprila.

Poznati niški dirigent, Milena Injac je u Urugvaj stigla 31. marta nakon 30 sati puta.

Kako je kazala Niškim Vestima, ovo je njen drugi boravak u čuvenom latino- američkom gradu. Kao gostujući dirigent, u Montevideo je stigla na poziv Orkestra koji je jedan od vodećih nacionalnih omladinskih orkestara u Južnoj Americi iz formacije svetski čuvenog El Sistema koji je iznedrio i čuvenog dirigenta Gustava Dudamela.

“Ovaj projekat je podržan od strane Ministarsrva kulture Urugvaja. Dirigujem i horom i orkestrom u najmodernijoj sali SODRE nacionalnog centra za kulturu gde gostuju i najveći svetski umetnici. Biće preko 200 izvaca na sceni,  a koncert je 10.aprila. Takođe, ima i drugi koncert 11. aprila koji je deo interesantnog projekta Ministarstva, koji ima za cilj da klasičnu muziku ne treba elitizovati već je ponuditi svima. Orkestru i horu biće dodat i balet na festivalskom koncertu u unutrašnjosti zemlje, gradu Paisandu”, rekla je Milena Injac u ekskluzivnom inrevjuu za Niške Vesti iz Montevidea.

Zanimljivo je da je profesorka Injac već jednom bila u Montevideu i to pre sedam godina, pa su dva koncerta koja će uslediti u narednim danama, samo nastavak uspešne saradnje. O ovoj dalekoj zemlji i gradu, kaže:

Grad je kombinacija kolonizatorskog perioda i modernog doba. Internacionalnog sastava stanovništva i veoma razvijenom potrebom za kulturnim sadržajima i druženjem prijatelja u kasnim popodnevnim i večernjim satima. Imala sam čast da posetim baletsku predstavu na kojoj je Sodre dvorana od 2000 mesta bila puna, a domaćini su mi potvrdili da je na svakom događaju puna i da će morati da daju isti balet još pet puta kako bi svi zainteresovani mogli da dođu do karata. Impozantno zaista, podseća na nasu nišku produkciju Slepog miša koja uvek salu pozorišta”, dodala je.

 

Premijerno, koncert će biti održan 10. aprila od 20 sati, a pre toga održavaju se probe. Svi muzičari su Urugvajci.

Probe idu odlično. Uživanje je raditi sa tako muzikalnom nacijom, a entuzijazma je na pretek jer se radi o dečjem nacionalnom horu od 95 članova željnih novih znanja koji ovog puta pevaju na tri svetska jezika i orkestru od preko 100 članova, dok baletski ansambl broji 20 članova. Ovde postoji  velika muzička tradicija. Mi znamo za argentinski tango, ali urugvajski tango je isto tako star i ima svoje specifičnosti. Jedan od najstarijih orkestara na celom americkom tlu je Simfonijska banda koja puni 110 godina,”zaključila je Injac.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com