Društvo

Dirljivi susreti bivših vojnika JNA avgustovske klase – Skoplje 1984/1985 (VIDEO)

Bili su četa od četrdeset momaka starosti 18 godina kada su  1984. i 1985. godine vojni rok u trajanju od 13 meseci služili u Skoplju. TI vojnici JNA danas žive u svim bivšim jugoslovenskim republikama, a jednom godišnje okupljaju se u Srbiji na trodnevnom druženju. Jedan od vojnika, Nišlija Ivica Radosavljević se i ove godine sprema za Kraljevo gde će se zadnjeg vikenda u avgustu, tradicionalno, sresti sa svojim prijateljima, bivšim vojnicima JNA  iz Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Makedonije.

„Imali smo po 18, takoreći deca, ali  u godinama kada je  najbitnije da upoznajete ljude i stičete prva iskustva u socijalizaciji. Onda nam se zemlja raspala, bili su ratovi, a naše veze su se pokidale. Našli smo se preko društvenih mreža i pošto jesmo međusobno vrlo vezani, odlučili smo da se jednom godišnje sastajemo”, kaže Ivica Radosavljević.

Sastanak u Skoplju 2020.

A inicijativu za okupljanje dali su Slovenci.

„Aleš Gutmaher i Edi Sredenšek, a  uvek je to okupljanje poslednjeg vikenda u avgustu. Prošle godine smo se sastali u Nišu, ja sam bio domaćin.  Ove godine je domaćin Gordan Vilimanović u Kraljevu, naš bivši desetar“, objašnjava Radosavljević.

A „bivši desetar “ Vilimanović  doskorašnji  je direktor ženske odbojkaške reprezantacije Srbije i glavni odbojkaški sudija Srpske lige.

„U četi je bilo četrdeset momaka, neki su nažalost umrli, a neki se odselili na druge kontintente, pa je nemoguće da dođu. Imamo aktivnu viber grupu, gde svakodnevno razmenjujemo poruke. Od „dobro jutro“ do „laku noć“. Ako nekom teba  pomoć svi priskačemo da nađemo način. Onima koji su u Australiji ili Americi „uživo“ šaljemo pozdrave sa naših okupljanja“, ističe Radosavljević.

Sastanak u Nišu, 2021.

Svake godine na godišnji sastanak dođe iz te avgustovske, skopske klase između 24 i 28 ljudi.

Slovenci dolaze porodično, žene odsedaju u drugom gradu. Dođu nekoliko dana ranije, obiđu istorijske i prirodne znametnosti Srbije, a onda se mi okupimo. Tri dana kad se nađu drugari, možete da zamislite kako je to“, objašnjava Radosavljević uz osmeh.

Kada su se prvi put sreli pre dvanaest godina „suze su same tekle“, seća se bivši vojnik JNA Radosavljević.

Nekada tinjedžeri, danas ozbiljni ljudi sa porodicama sa radošću se sećaju vojničkih dana i bezbrižnog života. Tada su bili brucoši, na prvoj godini fakulteta.

Ivica Radosavljević

Ivica Radosavljević je danas diplomirani inženjer mašinstva i zaposlen je u niškom Narodom muzeju.

Prijateljstvo se ne bira, ono biva ko zna zbog čega, kao ljubav, rekao je jednom Meša Selimović.

Zajedničke države koja je vojnike JNA  spojila više nema, ali su ostala prijateljstva i ljubav koja će trajati doživotno.

Lep provod u Kraljevu žele i Niške Vesti.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com