Društvo

Danijela (48) od šećera pravi magiju

Danijela Veljković (48) poslastičarka iz Niša od fondana i marcipana može da napravi bukvalno sve što zamisli i sa nedavno održanog Međunarodnog kulinarskog festivala „Biser mora” održanim na Braču vratila se sa zlatnim medaljama za Orla sa ptićima u gnezdu, Faberževo jaje i nakit, odnosno za ogrlicu i narukvicu.

Sva Danijelina remek-dela se kompletno mogu da pojedu, jer je su njihovi osnovni sastojci šećer, med, čokolada, pirinčani papir, jestive boje i prirodni lepak. Prema rečima naše sagovornice, za izradu dela koja sa kojima se nadmetala u Hravatskoj uložila je puno vremena, ali joj se na kraju trud isplatio.

 

“Orla sa ptićima u gnezdu radila sam aktivno 40 sati, s tim što je čitav posao trajao skoro dve nedelje, jer posle lepljenja delova potrebno da se osuše, da bi se lepili novi. Napravila sam ga od marcipana, a bojila jestivim bojama. Za izradu Faberžeovog jajeta bilo mi je potrebno nešto manje vremena, oko 10 sati. Njega sam napravila najvećim delom od fondana, a i za taj rad sam dobila zlatnu medalju, kao i za orglicu sa narukvicom”, rekla je Danijela koju je za izradu orla motivisala pesma “Gnezdo orlovo” pevačice Breskvice.

Foto: Udruženje

Ona je kazala da se poslastičarstvom bavi od završetka školovanja, a artistikom, odnosno izradom figurica i ukrasa za torte poslednjih pet godina od kako je članica Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša.

“Radila sam u više poslastičara u Nišu, ali trenutno sam bez posla, što zbog nekih problema sa zdravljem koje imam, ali i zbog toga što dekorateri u Nišu nisu dovoljno plaćeni. To je dosta zahtevan posao, traži dosta i umeća i vremena, a za uloženi trud se ne dobije adekvatna naknada”, kazala je Danijela.

Foto: Udruženje

Dodala je da će svakako nastaviti da se takmiči na kulinarskim festivali u Srbiji i u zemljama u regionu, a na neke će odlaziti kao sudija i ocenjivati radove svojih kolega. Veljković je podsetila da su na kulinarskom festivalu „Biser mora“ članovi Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika Niš ostvarili veliki uspeh osvojivši čak 13 medalja i to sedam zlatnih, dve srebrne i četiri bronzane medalje. Medalje su, dodala je, osvojili kuvar Aleksa Jeremijić, poslastičar Jovan Pejković, kuvar Mihajlo Stojanović i njena rođena sestra, poslastičarka Irena Antić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com