Društvo

Dan solidarnosti obeležen i u Nišu

Dan solidarnosti sa starim osobama obeležen je u svim Gerontološkim centrima u zemlji, obeležavanju se prigodnim programom pridružio i Niš.

U niškom Gerontološkog centru ima blizu tri stotine stanara.

Raduju se proslavama i okupljanju jer im je najpotrebnije druženje, svega ostalog imaju na pretek, kažu.

Mesec oktobar biće obeležen brojnim akcijama u Gerontološkom centru Niš. To puno znači stanarima koji se tih dana odlično druže a nekada im je to najpotrebnije.

“Raduju se proslavama i skupovima, Redovno učestvuju u svim aktivnostima jer je druženje ono što im najviše treba”, kaže Jasmina Ilić, terapeut Gerontološkog centra.

Poslednje dve godine broj starijih od 60 godina u Srbiji premašio je broj mlađih osoba do 18 godina.

Slogan ovogodišnje kampanje: “Korak u budućnost: prepoznavanje talenata, doprinosa i učešća starijih u društvu” izabran je sa ciljem da se promoviše doprinos i učešće starijih osoba u porodici, lokalnoj zajednici i društvu.

Ciljevi ovogodišnje kampanje:

• Omogućavanje uslova/mera koje utiču na spremnost starijih osoba da aktivno učestvuju, što podrazumeva zdravstveno osiguranje, redovan prihod, pravnu zaštitu i pristup finansijskim uslugama.
• Načini/sredstva za osnaživanja učešća u starosti, uključujući savremenu tehnologiju, obrazovanje i doživotno učenje, pristup informacijama, kao i prevazilaženje barijera koje isključuju ili diskriminišu starije osobe.

Procena je da će broj starijih osoba širom sveta porasti za 56%, odnosno sa 901 milion osoba na više od 1,4 milijarde između 2015. i 2030. godine. Do 2030. godine, broj osoba starijih od 60 godina i više će premašiti broj mladih uzrasta od 15 do 24 godine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com