Društvo

CV: Lagati ili ne?

Iako većina mladih smatra da je danas u Srbiji nezamislivo dobiti posao bez neke jake „veze“, postoji određeni broj upornih koji su regularnim putem došli do određenog posla.

Regularni put se odnosi na slanje radne biografije odnosno CV-a i motivacionog pisma na dati oglas, a potom i na proces selekcije kandidata, putem brojnih i iscrpnih testiranja, da bi se napokon došlo do cilja- razgovor za posao

Dobra biografija sasvim sigurno je prvi korak ka dobijanju zaposlenja. Pre svega to je mogućnost da se istaknete u masi i velikoj konkurenciji, ali može biti i odraz vaše kreativnosti.

„ŠMINKANJE“ DA, LAGANJE NE

„Šminkanje“, doterivanje ili prilagođavanje radne biografije prema potrebama poslodavaca je dozvoljeno. U kom smislu? Ukoliko u svojoj biografiji istaknete one stavke za koje ste sigurni da će privući poslodavca i izbacite sva ona radna iskustva i znanja koja nisu relevantna za poziciju za koju konkurišete, povećaćete svoje šanse za poziv na intervju.

Poželjno je da svoju biografiju sastavite tako da poslodavac može za relativno kratko vreme da stekne dobar utisak o vama i da ga jedno parče papira dovoljno zainteresuje kako bi poželeo da vas upozna.

Adekvatan CV se, prema tome, postiže tako što dobro proučite zahteve poslodavaca. Izvucite neke ključne reči iz oglasa i pokušajte da zamislite osobu koju poslodavac traži i, ukoliko ste to vi, pokažite to u svojoj biografiji. Ubacite neke od ključnih reči u svoju biografiju, ali nemojte preterivati u tome.

Sve ovo je prihvatljivo kada imate radno iskustvo. Ako ste mlada osoba koja tek stupa na tržište rada i nemate radnog iskustva, poslodavacu ćete svoje kvalitete pokazati kroz obrazovanje, interese i motivisanost zašto želite raditi baš u firmi koja nudi zaposlenje.

CV je prvi korak do uspeha – besplatno predavanje

Na svaki razgovor za posao se prijavi između 200 i 500 ljudi sa pretežno sličnim kvalifikacijama i radnim iskustvom. Zato vaš CV mora da se razlikuje od mora istih. Morate biti kreativniji i smisliti svoj način za sopstvenu prezentaciju.

Naravno, ukoliko nemate mnogo vremena ili niste veoma kreativni postoji veliki broj template koje možete iskoristiti, ali znatno je bolje da se malo potrudite i da smislite nešto originalno. Budite sigurni da originalan i jedinstven CV može biti vaša karta za ulazak u željenu kompaniju.

O veštinama pisanja CV-ja i motivacionog pisma možete čuti i na besplatnom predavanju koje organizuje Psihološko savetovalište 25. februara u 17:30h u maloj sali Studentskog kulturnog centra koja se nalazi u zgradi Univerziteta u Nišu (ul. Šumatovačka, treći sprat).

Predavači su Milena Vujičić, master psiholog i Milica Mitić, diplomirani psiholog, a prijave slati na mail: psychonis1@yahoo.com.

Učešće je besplatno.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com