Društvo

Centru za ljudska prava u Nišu stigle prijave policijske torture

Centru za ljudska prava Niš, koji je ovog proleća počeo da pruža besplatnu pravnu pomoć i pravno zastupanje za žrtve torture i nečovečnog ponašanja, stiglo je već nekoliko prijava policijske torture, izjavila je direktorka Centra Lidija Vučković.

“Sve prijave su za fizičko zlostavljanje, a stigle su iz različitih mesta – Niša, Beograda, Kuršumlije i Vojvodine”, rekla je Vučković.

Vučković je kazala da Centru stižu najrazličitije prijave gradjana koji smatraju da su žrtve zlostavljanja, a stigla je i jedna prijava za pokušaj prinudnog smeštaja u psihijatrijsku institutuciju.

Kako je kazala, stižu i prijave onih koji dugo čekaju u nekom redu, ali to ne spada u zlostavljanje, jer u takvim slučajevima ljudi imaju alternativu.

“Centar se bavi slučajevima fizičkog zlostavljanja od institucija. Činjenica je da svi prostori u kojima su lica lišena slobode kretanja predstavljaju potencijalni okvir gde može doći i gde dolazi do nehumanog i nečovečnog postupanja, odnosno torture”, kazala je Vučković.

Ona je dodala da tu spadaju i ustanove socijalne zaštite u kojima su trajno smeštene osobe sa mentalnim invaliditetom, kao i zatvorena odeljenja psihijatrijskih bolnica i domovi za smeštaj starih lica.

Vučković je kazala da advokati Centra proveravaju sve pristigle prijave gradjana kako bi se ustanovilo da li ima osnova za podnošenje krivičnih prijava protiv odgovornih.

“Naš advokat je stupio u kontakt sa licima koja su prijavila torturu i radi na prikupljanju dokaza, poput izjava svedoka i nalaza sudskih veštaka”, rekla je Vučković i pozvala gradjane da prijave dostave Centru ukoliko smatraju da su žrtve torture ili nečovečnog ponašanja.

Kako je istakla, prijave se moraju slati sa punim imenom i prezimenom, jer advokati ne mogu da razmatraju anonimne i kolektivne prijave.

Gradjani se za pomoć Centru mogu obratiti na broj telefona 018/524-332, putem imejl adrese: ni_cent@eunet.rs ili poštom na adresu: Centar za ljudska prava Niš, Ulica cara Dušana 54, PC “Dušanov Bazar” Kupola, lokal 202.

Centar za ljudska prava u Nišu besplatnu pravu pomoć i pravno zastupanje pred sudovima žrtvama torture pružaće u okviru projekta “Sveobuhvatna akcija protiv torture”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com