Društvo

Časovi na otvorenom u Parku nauke Regionalnog centra

Povodom postavljanja novih eksponata u Parku nauke Regionalnog centra, u sredu 12.06.2019. od 11,00 časova učenici niških škola: Gimnazija Svetozar Marković, ETŠ “Nikola Tesla” i OŠ “Vožd Karadjordje”, održaće časove na otvorenom i pokazati kako se u nastavi mogu koristiti eksponati periodni sistem elemenata, dinamo bicikl i botanička slagalica.

“Regionalni centar za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju je aprila 2017. u svom dvorištu otvorio Park znanja tj. Učionicu na otvorenom. U želji da učenicima omogućimo sticanje znanja i njegovu primenu prilikom prepoznavanja naučnih problema, naučno objašnjenje procesa i pojava, na činjenicama zasnovane zaključke i da pri tom podržimo učenje kroz neposredno iskustvo, Park znanja Regionalnog centra smo dopunili novim eksponatima”, kažu iz Regionalnog centra.

1. Periodni sistem elemenata – dar Gimnazije „Svetozar Marković“ u Nišu

Model Periodnog sistema je interaktivan i namenjen je učenicima 7. i 8. razreda osnovne, učenicima srednjih škola kao i svima ostalima koje interesuje ovaj segment hemije. Poznavanje periodičnosti osobina elemenata predstavlja osnovu za učenje hemije i ostalih prirodnih nauka koje su povezane sa hemijom.

2. Botanička slagalica – projekat dobijen po Javnom pozivu CPNa

Botanička slagalica sadrži interaktivnu postavku koja se sastoji od 16 kocki na kojima su fotografije i tekstovi o biljkama. Na kockama su fotografije nekih retkih i ugroženih vrsta. Ovaj edukativni eksponat omogućava da se kocke rotiraju u 4 različita položaja i na taj način se usvajaju činjenice i naučni pojmovi o 64 vrste biljaka.

3. Dinamo bicikl – projekat dobijen po Javnom pozivu CPNa

Bicikl sa kućištem za dinamo generator. Zavisno od brzine okretanja pedala može da se proizvede struja napona od 0 do 18 V koja i omogućava napajanje radio uređaja, punjača za mobilni telefon i lampu.

“Pozivamo nastavnike, učenike i zainteresovane građane da dodju i svojim prisustvom uveličaju ovaj događaj”, poručuju iz Regionalnog centra.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com