Kultura

Brana Bajović sopran – solistički koncert u Gradskoj kući

Sopran Brana Bajović održaće solistički koncert, u pratnji pijanistkinje Dragane Đorđević, 27. februara u Gradskoj kući u Nišu.

Na programu su najpoznatije sopranske arije i kompozicije domaćih i ruskih kompozitora 20. veka – Rahmanjinova, Čajkovskog, kao i Josifa Marinkovića, Milana Prebanda, Stanislava Biničkog, Petra Krstića, Konstantina Babića i Josipa Hatze. Program počinje u 20 časova, ulaz je slobodan, a organizatori najavljuju i goste iznenađenja.

Brana Bajović je rođena u Nišu gde je završila osnovnu i srednju muzičku školu u klasi prof. Anite Ferlež Eraković, a osnovne i master akademske studije završila je na odseku za solo pevanje, Fakulteta umetnosti u Nišu, u klasi prof. mr Aleksandre Ristić. Zvanje master profesora predmetne nastave stekla je na Filozofskom fakultetu u Nišu. Pohađala je majstorske kurseve Klaudije Viske, Ljudmile Gros Popović i mnogih drugih. Nastupala je na brojnim značajnim festivalima klasične muzike u zemlji i inostranstvu i sarađivala je sa mnogim dirigentima, među kojima su Dejan Savić, Luka Testa, Suzana Kostić, Luka Testa i drugi.

Dobitnik je velikog broja nagrada i priznanja na takmičenjima iz oblasti solo pevanja i kamerne muzike, u zemlji i inostranstvu. Članica je Muzičko-opersko-teatarske organizacije iz Beograda kao i kamernog ansambla „NAISSA“ čiji je i osnivač.

Radi u Specijalnoj školi sa domom učenika „Bubanj“ u Nišu kao nastavnik muzičke kulture.

Dragana Đorđević je diplomirala na klavirskom odseku FMU u Beogradu u klasi prof. Mirjane Vukdragović i specijalizirala kamernu muziku 2001.god. u klasi prof. Olivere Đurđević najvišim ocenama. Magistrirala je korepeticiju u klasi prof. Todora Svetieva na FMU u Skoplju.

Kao solista, korepetitor i član mnogih kamernih ansambala, horova i orkestara, pored nebrojano mnogo koncerata ostvarenih u našoj zemlji,  nastupala je i na gotovo svim prostorima nekadašnje Jugoslavije ali i u Evropi. Ostvarila je trajne snimke za RTS, Radio Beograd, Radio Beograd 202, Radio Novi Sad i Radio Niš, kao i za CD izdanja Revije klasične muzike „Muzika klasika“.

Dragana Đorđević radi kao profesor na Katedri za kamernu muziku Fakulteta umetnosti u Nišu, čiji je šef bila do 2009. godine. Od 2009. do 2012. godine bila je prodekan za nastavu Fakulteta umetnosti u Nišu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com