Izbori 2020Politika

Boško Obradović pozvao opozicione partije da povuku izborne liste

Predsednik SP Dveri Boško Obradović rekao je danas u Nišu da je ovde da građanima podeli propagandni materijal, ali i razloge zašto ne treba izaći na izbore 21. juna. On se obratio i ostalim kolegama iz opozicije, koji su se opredelili da izađu na izbore, da povuku izborne liste.

“Za nas su ovi izbori bili nedemokratski i pre izbijanja pandemije nove zarazne bolesti, a nakon okončanja vanrednog stanja postali su i protivustavni. Sa povećanim brojem zaraženih oni predstavljaju i ozbiljan rizik za zdravlje građana. Međutim, ono što meni privlači najveću pažnju i što ne mogu da razumem kod kolega iz opozicije, jeste zašto su spremni da učestvu na protivustavnim izborima i daju legitimitet izborima koji direktno krše Ustav”, rekao je lider SP Dveri Boško Obradović.

Foto: Tviter nalog Boško Obradović

On je podsetio da smo najpre imali izmenu izbornog zakona u izbornoj godini, što je inače jedna nedemokratska praksa, zatim smo imali nekoliko nedelja pre izbora ispuštanje izbornog cenzusa sa 5 na 3 odsto i na taj način se želelo sprečiti da u Skupštinu ne uđu samo SNS i SPS, što bi ogolilo besmisao takvom parlamenta. Kao vrhunac i najveći pravni  skandal, ocenjuje to što smo nakon okončanja vanrednog stanja, imali 40 dana pred izbore izmenu dva ključa izbornih zakona: zakon o izboru narodnih poslanika i zakon o lokalnim izborima.

“Došli smo u tu situaciju da su izbori raspisani i održavani pre pandemije po jednim izbornim zakonima, a po okončanju vanrednog stanja nastavljeni po drugim izbornim zakonima, što ne postoji ni u jednoj demokratiji na svetu”, istakao je Obradović

Foto: Tviter nalog Boško Obradović

Za Obradovića je ovo dovoljan razlog da Ustavni sud poništi ove izbore i nakon toga da vlast i opozicija sednu za pregovarački sto koji bi vodio ka dogovoru o novom izbornom terminu i o uslovima da ti izbori budu slobodni i pošteni.

“Ovom prilikom, ne govorim o tome kako je ko skupljao potpise i da li je vladajući režim pomogao oko skupljanja potpisa određenim opozicionim listama, ne govorim ni o tome koliko su ovi izbori zdravstveno rizični i ne bezbedni, čak ne bih rekao ni to da svako ko učestvuje na ovim izborima daje neku vrstu legitimiteta ovom nedemokratskom režimu, govorim samo o tome i pozivam kolege iz opozicije, učesnike ovih izbora da razmisle da li zapravo oni učestvuju u kršenju Ustava”, kazao je Obradović.

Ovo je jedan test za svakog političara, rekao je Obradović i dodao da on lično smatra da nikada u politici ne treba podržavati onoga ko je spreman da krši Ustav.

Foto: Tviter nalog Boško Obradović

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com