Kultura

Akademsko predavanje “100 godina od završetka Prvog svetskog rata”

Univerzitetska biblioteka „Nikola Tesla“ i EU Info kutak Niš organizovaće akademsko predavanje pod nazivom „100 godina od završetka Prvog svetskog rata“ koje će održati prof. dr Božica Mladenović. Predavanje će se održati u Svečanoj sali Univerzitetske biblioteke u četvrtak 28. juna sa početkom u 18:30 sati.

Na predavanju će biti prikazan kratak istorijat obrazovanja Solunskog fronta, predstavljene jedinice koje su ga činile kao i dolazak srpske vojske na južni front.

Posetioci predavanja će se upoznati sa situacijom na frontu u 1916. godini i aktivnostima savezničkih trupa i srpske vojske u pozno leto i jesen iste godine. Težište ovog predavanja jesu borbe koje su usledile u jesen 1918. godine i proboj fronta. Takođe, biće reči o borbama koje je srpska vojska vodila za oslobađanje Kraljevine Srbije, posebno niška operacija koja je izvedena pod komandom đenerala Petra Bojovića.

Prisustvo predavanju je besplatno, ali je iz organizacionih razloga potrebno da svoje prisustvo potvrdite do srede 27. juna, najkasnije do 19 sati, na mejl officenis@euinfo.rs ili broj 018/254-461


Prof. dr Božica Mladenović je rođena 1963. godine u Prokuplju. Diplomirala je 1987. godine na Odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu. Postdiplomske studije na odseku za Opštu savremenu istoriju 20. veka završila je 1990. godine odbranom magistarskog rada „Žena u Topličkom ustanku 1917. godine“. Marta 1998. godine odbranila je doktorsku disertaciju „Grad u Vojno-generalnom guvernmanu u Srbiji: od 1916. do 1918. godine“.

Od avgusta 1988. godine radila je u Istorijskom institutu SANU u Beogradu. U okviru naučnih projekata Instituta proučavala je istoriju Srbije u Prvom svetskom ratu  i objavljivala istorijske izvore iz ovog perioda. Od aprila 2008. godine radi na Departmanu za istoriju Filozofskog fakulteta u Nišu, u zvanju redovnog profesora na predmetima iz Opšte istorije 19. veka. Objavila je 12 knjiga, od kojih su pet monografije,  oko sto članaka i studija i učestvovala na više međunarodnih i nacionalnih naučnih skupova.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com