Društvo

Advokati obustavljaju rad na dva dana

Advokati sa područja Advokatske komore Niš, kao i advokati iz čitave Srbije, u sredu i četvrtak, 20. i 21. oktobra obustaviće rad u svim postupcima pred sudovima i drugim organima bez izuzetka, a iz protesta povodom dopune pravnog stava Vrhovnog kasacionog suda (VKS) u vezi naplate troškova obrade kredita.

U odluci o obustavi rada koju je donela Advokatska komora Srbije (AKS), a koja je objavljena i na sajtu Advokatske komore Niš navedeno je da se obustava odnosi na sve postupke uključujući i takozvane pritvorske predmete, postupke prema maloletnicima i postupke po privremenim merama.

„U toku obustave rada advokati mogu da sačinjavaju pismene podneske koji su vezani za rok i u situaciji kada bi stranka izgubila pravo na podnošenje pravnog sredstva ili bi joj bila naneta nenadoknadiva šteta“, navedeno je u odluci AKS.

U obrazloženju ove odluke navodi se da je jedini krivac za ovu odluku Vrhovni kasacioni sud, čije je Građansko odeljenje 16. septembra usvojilo i objavilo Dopunu pravnog stava o dozvoljenosti ugovaranja troškova kredita.

„Obustavom rada advokati Srbije izražavaju najoštrije protivljenje objavljenoj dopuni pravnog stava kojom se na direktan način narušava pravna sigurnost građana Republike Srbije, a obrazloženje dopune stava zbog svoje nejasnoće stvara mogućnost različitih tumačenja i odluka nižestepenih sudova”, navodi se u odluci AKS.

Komora upozorava da je dopuna pravnog stava VKS u suprotnosti sa dosadašnjom praksom ovog suda i obrazloženjima revizijskih odluka. Ovakvo postupanje VKS, prema stavu Komore, ne obezbeđuje jednakost građana pred sudom, već narušava Ustavom zajemčeno pravo na jednaku pravnu zaštitu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com