Obrazovanje

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije traži hitan prelazak na onlajn nastavu

Predlog Unije SPRS o produžetku jesenjeg raspusta nije prihvaćen od nadležnih, pa sada imamo tešku situaciju u školama Srbije i polako klizimo ka slomu obrazovnog sistema, na šta je Unija SPRS upozorila još 16. novembra 2020. godine, navodi se u saopštenju ovog sindikata koje je dostavleno Kriznom štabu za suzbijanje Kovida 19 i resornom ministarstvu.

 

 

“Na osnovu podataka koje smo prikupili u školama Srbije, trenutno imamo preko 5.000 zaposlenih van sistema, zaraženih virusom i u izolaciji, a o broju zaražene dece da i ne govorimo, jer nije izvršeno testiranje dece u većem obimu što bi pokazalo veliku zaraženost i među njima. U ovom slučaju bi imali preko 2 odsto ukupno zaraženih, zaposlenih u školama i učenika, po obrazovnoj ustanovi, što je preporuka MPNiTR lokalnim samoupravama za prelazak na onlajn nastavu”, navodi se u saopštenju.

Na osnovu svega navedenog, Unija SPRS traži hitan prelazak na onlajn nastavu kako u osnovnim tako i u srednjim školama Srbije, tamo gde je situacija kritična. Poseban akcenat daju na opterećenost učitelja, koji od 1. septembra rade u duplim smenama sa dve grupe učenika, kao i sa učenicima koji masovno prelaze na onlajn nastavu.

“Ovo smatramo vrlo opravdanim, jer podsećamo da je 17. marta 2020. godine pri donošenju vanrednog stanja u zemlji kompletan naš obrazovni sistem prešao na onlajn nastavu, a zaraženost u školama bila je u mnogo manjem obimu”, stoji u saopštenju.

Iz Unije sindikata se nadaju da će njihov apel biti prihvaćen od nadležnih, na prvom mestu zbog zdravlja učenika, nastavnog, nenastavnog osoblja u školama i njihovih porodica, čime će se smanjiti širenje virusa a to će biti direktna pomoć zdravstvenom sistemu koji je inače prenapregnut.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com