Kultura

Predstavljen idejni projekat nove zgrade Narodnog muzeja. Spoljašni deo Jeronimove kuće ostaje nepromenjen

Nova zgrada muzeja nalaziće se u Jeronimovoj ulici na parceli koju je gradu zaveštao vladika Jeronim i prostiraće se na skoro 1000 kvadratnih metara. Ona će biti građena na osnovu ideje autorskog tima iz Beograda, koji čine Dejan Miletić i Milan Vujović, koji su na konkursu osvojili prvu nagradu. Ovaj impozantni projekat mogli su da vide i građani Niša na samom Trgu, gde je upriličena izložba idejnih rešenja.

 

Pobednički tim ističe da su se prilikom izrade idejnog rešenja trudili da budu u duhu moderne arhitekture, savremenog i svetskog trenda na koji način se ova tipologija tretira. Na taj način su želeli da doprinesu modernizaciji i grada, a i tog mikroambijenta koji je podređen konzervatorskim uslovima, gde postoji nekoliko objekata koji su u različitim režimima zaštite i da tom ambijentu daju nov, moderan karakter i da ga promene i priliže nekoj budućnosti.

“Prema projektu zgrada bi trebalo da ima više od 2.000 kvadrata iznad zemlje. Trudili smo se da jedan deo neophodan za funkcionisanje Narodnog muzeja smestimo i u dve podzemne etaže, gde se obično nalaze depoi i tehničke prostorije, laboratorije… Posebno smo vodili računa o već postojećoj zgradi koja je pod zaštitom države, što je i bio jedan od uslova konkursa. Nadam se da ćemo tu zgradu koja je u veoma lošem stanju uspeti da revitalizujemo i da joj damo novi sjaj, naravno uvodeći je u funkcionalnom smislu u novi sistem muzeja. Našim projektom je predviđeno da ona dobije još jednu etažu u potkrovlju, u postojećem gabaritu, gde bi  mogli da aktiviramo jedan multifunkcionalni prostor koji bi bio namenjen javnosti, predavanjima, tribinama..”, istakao je Milan Vujović jedan od autora projekta.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović je podsetio da je konkurs za idejno rešenje nove zgrade muzeja pokrenut 2019. godine.

“U kratkom vremenskom periodu Niš je dobio rešenja koja su izložena i građani i stručna javnost mogu da ih pogledaju. Sledeća faza je obezbeđivanje dokumentacija koja je neophodna kako bi počela izgradnja zgrade. Ovo je još jedan novi projekat i investicija pored Naučno tehnološkog parka,  koji je otvoren pre nekoliko dana a koji je isto tako značajan za život našeg grada. Niš je dugo čekao na izgradnju doma za kulturno bogastvo našeg grada, za kulturno blago sa kojim naš grad raspolaže, a isto tako i da stvaramo prostorne mogućnosti koje će obezbediti različite sadržaje iz ove oblasti, a koje našem gradu nedostaju”, istakao je Bulatović.

 

Zgrada neće biti samo koncentrisana samo za čuvanje, održavanje i izlaganje umetničkih predmeta i kulturne baštine, već pre svega kao mesto koje je novi generator kulturnih dešavanja u najširem smislu. U tom kontekstu, važan prostor predstavlja otvoreni prostor na koji se nadovezuje unutrašnji prostor objekta sa svim porebnim sadržajima i namenama, čulo se na prezentaciji.

 

Ako ste propustili: Jeronimova kuća nekada prva biblioteka, ubuduće nova zgrada Narodnog muzeja

Predsednik žirija Prof dr Milan Đurić kaže da je rad žirija bio dobar.

“Radi se o značajnom konkursu sa izuzetnim kvalitetom. Veoma smo zadovoljni pristiglim radovima. Nadam se da smo bili objektivni”, rekao je Đurić na prezentaciji u Gradskoj kući.

Jeronimova kuća se nalazi na uglu ulica Orlovića Pavla i Jeronimove. Kuću sa dvorištem je niški vladika Jeronim Jovanović, 13. maja 1894. godine, testamentom zaveštao gradu, sa novcem i bogatom ličnom bibliotekem za osnivanje javne biblioteke, koja je posle dugog sudskog procesa svečano otvorena 19. septembra 1904. godine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Od srca čestitam Muzeju na velikom uspehu. Zadnjih godina su realizovali više kapitalnih sadržaja, a sada im želim da što pre dođu do potrebne dokumentacije i počnu sa izgradnjom. ČESTITKE SVIM AKTERIMA U OVOM ZAHTEVNOM PROJEKTU.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com