Društvo

Milionski gubici zbog nelegalne gradnje

U Nišu postoji gotovo 50.000 nelegalnih objekata, a veliki je broj onih u čijoj je izgradnji učestvovala i država.

U Srbiji je blizu milion i po nelegalno izgrađenih objekata. U Nišu je taj broj gotovo 50 hiljada. Osim objekata koje su nelegalno izgradili građani, veliki je broj i onih u čijoj je izgradnji učestvovala država i lokalna samouprava.

Ponos niške vlasti iz devedesetih godina prošlog vijeka, tržni centar koji nikada nije dobio upotrebnu dozvolu, više od 20 godina nalazi se u centru grada. Taj objekat je samo jedan od nekoliko desetina hiljada bez neophodnih dozvola.

”Mi imamo objekte zdravstvenih ustanova, koje su dobile rešenja nadležnog Ministarstva za zdravstvo da mogu da obavljaju delatnost u smislu ispunjavanja nekih sanitarno-higijenskih uslova, ali takav objekat nema upotrebnu dozvolu što je suprotno zakonu i sve to radi i sve je to dovelo do jednog opšteg haosa“, rekao je Rodoljub Mihajlović, načelnik Uprave za planiranje i izgradnju.

U takvom haosu u Nišu je oko 35 hiljada nelegalno izgrađenih objekata. Samo onih koji su u nekoliko pokušaja legalizacije započeli proces dobijanja dozvole je oko 50 hiljada.

„Mi nemamo danas nijednu krivičnu prijavu odnosno nijedan krivični postupak da se vodi protiv investitora koji su samo na potezu od Niša do Niške Banje izgradili preko stotinu hiljada kvadratnih metara poslovnih prostora“, kaže Ljubivoje Slavković, zamenik gradonačelnika Niša

Opširnije na Al Jazeera

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com