Društvo

Nišlije će se grejati vodom iz Nišave. Gradska toplana već sledeće godine realizuje ovaj projekat vredan 13 miliona evra

Gradska toplana Niš obeležava 50 godina od osnivanja i 10 godina od uvođenja naplate po potrošnji. Njihov sistem koristi trećina Nišlija, a plan im je da u budućnosti greju polovinu domova i poslovnih prostorija. Mnogo je planova za budući period, a posebno je zanimljiv projekat toplotne pumpe vrednosti više od 13 miliona evra, prve takve u Srbiji.

Direktor „Toplane“ Predrag Milačić prisetio se početaka, kada je, kako on kaže, jedino bilo važno da se obezbedi kvalitetno grejanje, dok je sada, pored toga, akcenat i na obnovljivu energiju i ekologiju.

Predrag Milačić, direktor JKP “Gradska toplana”

„Bilo je jedino važno da se ljudi kvalitetno ugreju, a druge stvari, koje su postale prioiretetne u međuvremenu, nisu bile toliko važne. Kada je grejanje počelo da se naplaćuje građanima onoliko koliko zaista košta, sve više u fokusu, pored kvaliteta grejanja, je ušla i energetska efikasnost. Zadnjih godina prioritet je očuvanje životne sredine“, rekao je Milačić.

On je naveo i da je jedan od najvažnijih stubova njihovog poslovanja da se obezbedi nesmetano snabdevanje energijom. Zahvaljujući Balkanskom toku, i rezervama gasa u Mađarskoj, Milačić veruje da je Niš siguran što se tiče grejanja. Međutim, kao dodatna mera „Gradska toplana“ je obezbedila i dodatne rezerve mazuta.

„Prošle godine je Grad Niš dokapitalizovao Toplanu sa 187 miliona dinara, čime su kupljene dodatne rezerve mazuta, tako da i u sluča ju gasne krize imamo više od mesec dana grejanja na mazut. Nadamo se da do tog scenarija nikada neće da dođe, ali to je jedna dodatna sigurnost za sve nas i naše korisnike“, dodao je direktor „Toplane“.

Pored 50 godina rada, danas obeležavaju i 10 godina od prelaska na naplatu grejanja po sopstvenoj potrošnji. Milačić je taj period nazvao najgorim u poslovanju ovog preduzeća, pored perioda 90-ih godina. Ta promena je izazvala nezadovoljstvo građana, koji su trošili više od proseka.

Od predstojećih projekata „Toplane“, šefica Službe projektovanja i nadzora „Toplane“ Biljana Petković je istakla izgradnju toplotne pumpe u Krivom viru, prvu te vrste u Srbiji. Vlada Republike Srbije je ovaj projekat procenila kao jedan od najvažnijih za narednu godinu.

Drugi projekat bi bio korišćenje otpadnih voda. Postrojenje bi bilo postavljeno na lokaciji ciganski ključ i koristilo bi se za grejanje budućeg naselja na lokaciji Stari Vulkan.

“Toplotna pumpa visokog kapaciteta će koristiti vodu iz Nišave. Ukupna vrednost projekta će biti od 13,3 do 13,5 miliona. Republika Srbija i Evropska banka za obnovu i razvoj će izdvojiti 8,2 miliona evra, dok će ostatak platiti „Toplana“ i Grad Niš”, objasnio je direktor Milačić i najavio da će projekat biti realizovan već naredne godine.

Ona je istakla da je veoma važan i projekat istražne bušotine od dubine od 1000 metara u Matejevcu. Procena je da je to podzemno jezero na površini 65 kilometara kvadratnih i ona je interesantna jer je u toku izgradnja kvarta Somborska istok, koja je kapaciteta preko 20 megavata.

“Procenili smo da bi kompletno novo naselje uz Somborski bulevar, moglo da se greje geotermalnom energijom koja bi bila izvučena iz te bušotine.”

Biljana Petković navodi da je u planu i gašenje i rekonstrukcija svih toplana i kotlarnica, koje koriste mazut i lož ulje.

„Razmatrali smo i gašenje i preostalih kotlarnica koje koriste mazut i lož ulje. Gledali smo da projekti budu realizovani konverzijom mazuta na gas, gde je moguće na bio masu. Nije bio samo cilj da samo rekonstruišemo postojeće kotlarnice, već i da gde god postoji mogućnost i proširimo mrežu“, zaključila je ona.

Najavila je da će u okviru OŠ “Stefan Nemanja” biti izgrađena nova kotlarnica na gas kojom bi se ugasila postojeća u školi i kotlarnica Toplane u ovom delu grada na mazut. Na ovu kotlarnicu bi mogle da se priključe sve javne ustanove koje se nalaze na teritoriji GO Patelej. Sličan projekat bi se sproveo i u OŠ “Mika Antić”, gde bi se u tom delu opštine priljučio Dom učenika, GO Pantelej, Policijsku stanicu, vrtić…

“I u Pasi Poljani planiramo da izgradimo novu kotlarnicu, kojom bi smo ugasili našu postojeću koja radi na mazut, ali i kotlarnicu u školi “Kralj Petar I”. Analizom smo došli do saznanja da je ta lokacija pogodna za otpadno drvo koje bi smo prikupili u saradnji sa JKP “Mediana””, istakla je ona.

Iz niške „Toplane“ su se pohvalili činjenicom da je po ukupnoj energetskoj efikasnosti samo novosadska, a po energetskoj efikasnosti samog ditributivnog sistema su lideri u Srbiji.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Mnogo bolje i rentabilnije bi bilo da dovedu toplu vodu iz Niške banje i da nju dogrevaju, koja beskorisno otiče u Nišavu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com