Zdravlje

Stručna terapija za lečenje povišenog krvnog pritiska – Inter Medica Dr Lović

Danas je sve veći broj obolelih od bolesti povišenog krvog pritiska, zbog toga je treba lečiti na pravi način.Prof. dr. Dragan Lović iz Specijalističke ordinacije za interne bolesti Inter Medica Dr Lović u Nišu, predsednik Udruženja za hipertenziju Srbije i član predsedništva Svetskog udruženja za hipertenziju (ISH – Internacional Society of Hypertension) poručuje da je za to potrebno pratiti stanje krvnog pritiska na najsavremenijim aparatima kako bi se uspostavila pravilna dijagnoza pacijenata.

Hipertenzija je hronično stanje povišenog krvnog pritiska i  danas je globalna epidemija. Preko 1,5 milijardu ljudi širom sveta pate od hipertenzije i to je najveći faktor rizika za bolesti srca, šloga i bolesti bubrega.

Kada kod kuće merite krvni pritisak pomažete i sebi i vašem lekaru da razume kako vam treba kontrolisati pritisak svakog dana. Trebalo bi meriti i beležiti vrednosti krvnog pritiska dva puta dnevno, najmanje nedelju dana. Ovi podaci pokazuju kako se vaš krvni pritisak ponaša u toku dnevne rutine.

Svaka individua drugačije deluje na određenu terapiju i lekove, organizmi su različiti ponaosob kao i način življenja. Prof dr Dragan Lović iz Specijalističke ordinacije za interne bolesti Inter Medica Dr Lović – EVROPSKI CENTAR ZA HIPETRENZIJU u Nišu kaže da na osnovu uvida u redovne vrednosti i pregledom svakog pojedinca ponaosob na najsavremenijim aparatima možete pravilno lečiti povišeni krvni pritisak.

Jedina ordinacija u Južnoj Srbiji koja radi na najnovijim aparaima za uspostavljanje dijagnostike uzroka i lečenja hipertenzije je upravo Specijalističke ordinacije za interne bolesti Inter Medica Dr Lović u Nišu. To su sledeći aparati:

slika teb

Torakalna električna bioimpedanca

Primenom torakalne električne bioimpedance kod pacijenata sa arterijskom hipertenzijom omogućava se praćenje unutrašnjih faktora rizika tzv. Endogenih faktora koji kao faktori sredine moraju biti u određenom balansu da bi efikasnost terapije bila potpuna. Zavisno od određenih parametara sada smo u mogućnosti da u oko 80-85 % slučajeva kod pacijenata sa povišenim krvnim pritiskom pratimo efikasnost terapije kao i damo procenu podobnosti i efikasnosti leka.

Ankle Brachial Index

AnkleBrachialIndex (ABI) predstavlja odnos krvnog pritiska u donjem delu nogu i krvnog pritiska u rukama. U odnosu na ruke, niži krvni pritisak u nogama je pokazatelj blokiranih arterija (periferna vaskularna bolest). (ABI)  se izračunava deljenjem  sistolnih krvnih pritisaka na zglobovima nogu i  pritiska na  ruci.
Pojedina istraživanja su pokazala da kod pacijenata sa povišenim krvnim pritiskom dolazi i do promena u pritiscima na rukama i nogama. Kod preko 50% svih pacijanata sa povećanim krvnim pritiskom dolazi i do promena u (ABI)  bez ikakvih pratećih simptoma. Pacijenti kod kojih se jave smetnje pri hodu tj. zamaranje imaju smanjenu perifernu cirkulaciju a samim tim i vrednosti ABIsu daleko niži. Dokazano je da smanjene vrednosti ABIpovećavaju rizik za nastanak kardiovaskularnih bolesti .
lović slika abiABI između 0, 9 i 1, 2 smatra se normalnim (bez značajne periferne arterijske bolesti), dok vrednosti manje od 0, 9  ukazuju na arterijske bolesti. ABI vrednost veća od 1,3 takođe smatra nenormalno, i sugeriše na  kalcifikacije zidova arterija i povećanu krutost krvnih sudova, odražavajući ozbiljne periferne vaskularne bolesti.
Pod uslovom da ne postoje drugi značajni uslovi koji utiču na arterije na nogama, sledeće ABI vrednosti  mogu  se koristi za predviđanje težine periferne arterijske bolesti,kao i procenu rizika :

ABPI Vrednosti Tumačenje Vrednosti
iznad 1.2 Povišen
1.0 – 1.2 Normalne vrednosti
0.9 – 1.0 Optimalne vrednosti
0.8 – 0.9 Početak arterijske bolesti
0.5 – 0.8 Srednja teška arterijska bolest
ispod 0.5 Teška arterijska oboljenja

U ordinaciji  Inter Medika dr Lović se radi određivanje ABI pomoću najnovijih aparata za neinvazivno merenje kao i procena rizika za nastanak periferne arterijske bolesti .

Arteriograf – Odredjivanje krutosti arterija (Arterial stiffnes)

Arteriograf je nova dijagnostička metoda, pomoću koje možemo jednostavno dobiti ubedljivu i za pacijenta razumljivu informaciju o endotelnoj funkciji, o naknadnom opterećenju srca i o promeni elastičnosti velikih arterija, parametre koji i posebno i zajedno predstavljaju veoma bitne, određujuće elemente kardiovaskularnog rizika.

Medicinskim istraživanjima, u poslednjoj deceniji, stvorene su nove mogućnost za dijagnozu zakrečenja krvnih sudova u ranoj fazi, putem ispitivanja arterijskih funkcija i elastičnosti velikih arterija.  Značaj arterijskog stiffnesa (neelastičnost zidova krvnih sudova) u pogledu rane dijagnoze bolesti srca i krvnih sudova potkrepluju mnoga međunarodna istraživanja i preporuke, kao i naučni radovi ranga tzv. „evidence based medicine”. Ove bitne karakteristike su se ranije mogle ispitivati samo u kliničkim uslovima. Promena načina posmatranja imala je za rezultat pojavu aparata koji se mogu jednostavno primeniti, postupkom koji je bezbedan, a koji su u mogućnosti da izmere parametre koji karakterišu arterijske funkcije.

lović slika arteriografDijagnostička metoda-  aparat Arteriograf je  patentiran u više od 30 zemalja sveta. Na bezopasan način,  praktično postupkom koji liči na merenje krvnog pritiska u ležećem položaju, u stanju je da izmeri fiziološke karakteristike koje karakterišu stanje arterija i koje nezavisno od više poznatih faktora rizika (starosna dob, pol, krvni pritisak, nivo holesterola, pušenje) pouzdano odslikavaju stanje srca i krvnih sudova kao i stanje kritičnosti kod pacijenata koji su bez simptoma, nadalje pomažu pri podešavanju i personalizaciji antihipertenzivne terapije.

Nakon izvršenog merenja Arteriografom dobijamo, i za lekara i za pacijenta, lako razumljiv nalaz koji grafički i brojčanim vrednostima opisuje odnose pritiska krvnih sudova, na osnovu kojih dobijamo informacije o različitim delovima arterijskog sistema.

dr lovic 04

Evropski Centar za hipertenziju:
– utvrđivanje uzroka povišenog pritiska metodom torakalne bioelektrične inpedance
– određivanje krutosti arterija.
– ABI ispitivanje periferne cirkulacije

Kardiologija: EKG, kolor dopler srca, kolor dopler krvnih sudova vrata, test opterećenja, holter ECG, ambulantno registrovanje krvnog pritiska, stres test
Reumatologija
Ultrazvučni pregledi: abdomena, štitne žlezde, dojke, krvnih sudova nogu, zglobova
Konsultativni pregledi drugih specijalista

Specijalistička ordinacija za interne bolesti
”INTER MEDICA –dr Lović”

dr Lovic logowww.intermedicadrlovic.rs

ul. Jovana Ristića 20/III-2
18000 Niš , Srbija

Tel: 018.4244.632;
018.4294.090
Fax: 018.4549.696

Mob.: 062.217.700

e-mail: lovicd@eunet.rs

Opširnije na portalu
CityOfNis.rs >>>

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com