Evropski centar za HIPERTENZIJU u Nišu
Koliko je štetna so u ishrani i kakve akcije može da preduzme drzava i prosečan čovek u cilju smanjenja unosa soli u organizam, odgovore nam je dao Prof dr Dragan Lović iz Specijalističke ordinacije za interne bolesti Inter medica – dr. Lović – EVROPSKI CENTAR ZA HIPETRENZIJU, predsednik Udruženja za hipertenziju Srbije i član Predsedništva Svetskog udruženja za hipertenziju (ISH – Internacional Society of Hypertension)
Prof dr Lović ESH specijalista za hipertenziju ističe da je od vitalnog značaja da sve zemlje u svojim okvirima smanje unos soli. Ako bi se unos soli smanjio za polovinu, to bi spasilo približno 2,5 miliona ljudi od smrti zbog moždanog udara i srčanog napada širom sveta.
- Prosečan dnevni unos soli u svetu iznosi 9-12g po osobi.
- Svetska zdravstvene organizacija ne preporučuje više od 1 kafene kašičice soli (5-6g) dnevno
- Redukcija soli na nacionalnom nivou predstavlja najjeftiniji način da se spreče kardiovaskularna oboljenja
Strategija za smanjenje unos soli po celom svetu
”INTER MEDICA –dr Lović” Specijalistička ordinacija za interne bolesti |
Jovana Ristića 20/III-2 |
018/4244-632 018/4294-090 |
062/217-700 |
www.InterMedicadrLovic.rs |
CityOfNis |
Razvijene zemlje:
- Angažovanje zajedno sa prehrambenom industrijom da se smanji so u procesu proizvodnje
- Podstiče se državna uprava da postavi ciljeve dobrovoljnog smanjenja unosa soli
- Razvijati strategiju obeležavanja hrane količinom soli koju sadrži
- Obrazovati javnost o opasnosti koji nosi so
- Odrediti glavni izvor soli u ishrani
- Obrazovati nadležne zdravstvene organe i vladu
- Obrazovati javnost o opasnostima koje nosi so
Akcija prosečnog čoveka u cilju smanjenja unosa soli:
Smanjite so i smanjićete rizik po vas!
Kod ljudi koji unose mnogo soli postoji veća verovatnoća da će imati visok krvni pritisak, koji će dovesti do srčanog napada, moždanog udara i bubrežnih oboljenja. Ali, sam „slanik“ nije glavni krivac. Oko 80% soli koju jedete potiče od gotove (prerađene) hrane, hrane u pakovanju, brze hrane i one iz restorana.
Proverite etikete na pakovanju kada kupujete hranu
Da biste smanjili unos natrijuma, pri kupovini hrane proverite etikete na pakovanju o količini soli. Izaberite hranu koja sadrži malo natrijuma, odnosno sa redukovanim natrijumom. Pokušajte da izbegnete hranu koja sadrži 20% ili veću količinu soli (natrijuma) po jednoj porciji.
- Merite krvni pritisak redovno kod kuće
- Ako Vam je krvni pritisak povišen, obratite se zdravstvenoj ustanovi radi pregleda
- Ako primate terapiju, obavezno redovno uzimajte lekove
Evropski Centar za hipertenziju:
- utvrđivanje uzroka povišenog pritiska metodom torakalne bioelektrične inpedance,
- određivanje krutosti arterija.
- ABI ispitivanje periferne cirkulacije
Kardiologija: EKG, kolor dopler srca, kolor dopler krvnih sudova vrata, test opterećenja, holter ECG, ambulantno registrovanje krvnog pritiska, stres test
Reumatologija
Ultrazvučni pregledi: abdomena, štitne žlezde, dojke, krvnih sudova nogu, zglobova
Konsultativni pregledi drugih specijalista
[iframe src=“https://www.google.com/maps/embed?pb=!1m18!1m12!1m3!1d209.61272672732315!2d21.887433680920697!3d43.31761629082721!2m3!1f0!2f0!3f0!3m2!1i1024!2i768!4f13.1!3m3!1m2!1s0x4755b0b2b04a9295%3A0x82c2b6601660a3d2!2sJovana+Risti%C4%87a+16-III%2C+Ni%C5%A1%2C+Serbia!5e0!3m2!1sen!2sus!4v1500287109329″ width=“600″ height=“450″ frameborder=“0″ style=“border:0″ allowfullscreen]
Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.